Vill du spara pengar och samtidigt vara mer miljövänlig? Här nedan listar vi mängder av tips på vad du kan göra för att spara energi hemma.

Spara el – sänk temperaturen

Uppvärmningen står för en betydande del av ett hushålls elförbrukning. Här finns mycket pengar att spara. Man brukar räkna med att uppvärmningen förbrukar cirka 75-125 kWh per kvadratmeter och år. Variationen beror på husets ålder, isoleringen, klimatet på orten, inomhusklimatet och de boendes energivanor. Nästa gång du höjer eller sänker värmen så tänk på att bara en grads sänkning minskar uppvärmningskostnaderna med cirka 5 procent.

Fem enkla energispartips för att spara på uppvärmning

  1. Täta dragiga fönster och ytterdörrar. Genom att använda tätningslister kan du enkelt minska mängden kall luft som kommer in i hemmet, via fönster eller dörrar. Om du har hus – se gärna över isolering på till exempel vinden. Cirka 15 procent av värmen försvinner ut genom taket.
  2. Undvik att täcka elementen med möbler eller stora gardiner. Luften i rummen behöver cirkulera för att på bästa sätt kunna värma upp ditt hem.
  3. Sänk värmen i rum som sällan används, som till exempel hallen. En lägre temperatur i sovrummet bidrar dessutom ofta till att man sover bättre.
  4. När du reser bort behöver du inte ha så varmt hemma. Dra ner värmen på elementen, och stäng av handdukstork och golvvärme om du har det.
  5. Gardiner och persienner bidrar till att hålla kylan ute och samtidigt behålla värmen i rummet.

Ta till vara på energin genom att spara varmvatten

En familj på fyra personer förbrukar i genomsnitt cirka 4 800 kWh per år på vattenuppvärmning. Det går att påverka förbrukningen genom ändrade vanor och genom att installera effektiva kranar och munstycken. Med snålspolande kranar kan du minska åtgången av varmvatten rejält, utan att komforten blir sämre.

Fem enkla energispartips för att spara på varmvatten

  1. Duscha snabbt och effektivt istället för att bada i badkaret. Genom att minska duschtiden från 15 till 5 minuter sparar du 6 kronor per dusch.
  2. Stäng av vattnet medan du tvålar in dig, schamponerar håret eller borstar tänderna.
  3. Byt packning på otäta kranar. En kran som droppar kan leda till ökad energiförbrukning motsvarande 700 kWh varje år. Det motsvarar cirka 1000 kronor som går åt till det droppande vattnet.
  4. Med snålspolande duschar och kranar kan du minska vattenanvändningen rejält. Du kommer inte märka någon skillnad. Förutom på elräkningen, då vattenförbrukningen minskar med hela 40 procent.
  5. Handdiska inte under rinnande vatten, utan använd istället diskpropp eller balja. Under en kvarts handdisk går det åt ca 75 liter vatten.

Sänk din elförbrukning med rätt belysning

Glödlampor drar onödigt mycket energi, och belysning står för mer än en femtedel av hushållens el i Sverige. De gamla glödlamporna är extremt ineffektiva. Bara 10 procent av energin till en glödlampa blir ljus, resten värme. Därför har EU beslutat att fasa ut glödlampan.

När alla glödlampor är borta beräknas elanvändningen minska i EU med 39 miljarder kWh, och i Sverige med 2 miljarder kWh per år. Sveriges minskning motsvarar den totala energianvändningen hos cirka 100 000 eluppvärmda villor. Svindlande siffor, eller hur!

Fem enkla energispartips för att spara på belysning

  1. Att ha rätt belysning på rätt ställe gör skillnad. Det kan till exempel vara starkare belysning där du arbetar och mer begränsad allmänbelysning. Det förhindrar onödigt hög energianvändning.
  2. I vissa rum kan det vara en smart investering att installera en dimmer. Du sparar energi samtidigt som du får en mer harmonisk och mysig stämning i rummet.
  3. Släck alltid lamporna när du lämnar ett rum. Svårt att komma ihåg? Använd exempelvis ljussensorer, rörelsevakter eller timer.

Tvätt och torkning med lägre energianvändning

När du ska köpa en ny tvättmaskin, torktumlare eller torkskåp – titta efter energimärkningen och jämför hur mycket el de olika modellerna drar. Energiklass A har den lägsta energiförbrukningen. Torktumlare drar i regel mindre el än ett torkskåp. Tänk på att det kan löna sig i längden att köpa en produkt med bra energiklassning, även om den är dyrare i inköp.

Fem enkla energispartips för tvättstugan

  1. Tvätta med full maskin. Det är onödigt att maskintvätta enstaka plagg för sig. Tvättmaskinen förbrukar nästan lika mycket energi halvfull som full.
  2. Slopa förtvätten om du har lätt smutsad tvätt och använd istället sparprogrammet på din tvättmaskin.
  3. Välj om möjligt lägre tvättemperatur.
  4. Lufttorka tvätten (gärna utomhus) istället för att använda torktumlare eller torkskåp.
  5. Anpassa torktiden i torkskåp åt mängden kläder. Mindre kläder torkar snabbare än ett fullt torkskåp. Samma regel gäller för torktumling.

Kyl och frys med energifokus

Både din kyl och frys kan vara stora energislukare. Nya kylar och frysar drar betydligt mindre el än äldre modeller. Om du ska köpa nya vitvaror, välj efter energimärkningen A, A+ eller A++. Det kan löna sig i längden att köpa dyrare, men mer energisnåla produkter. Temperaturen i kylskåpet bör ligga på +5 grader och i frysen -18 grader. Varje extra grad kallare ökar energianvändningen med cirka 5 procent.

Fem enkla energispartips för kyl och frys

  1. Låt maten svalna och täck den väl innan den ställs in i kylen eller frysen. Om varm mat ställs in i kylen går det åt onödig energi åt att kyla ned den.
  2. Håll rent bakom din kyl och frys. Att regelbundet damma av bakom kylen motverkar att kylaggregat pressas till att jobba hårdare.
  3. Frosta av frysen när det är is i den. Två gånger per år brukar vara lagom. En isbelagd frys drar betydligt mycket mer energi än en som är avfrostad.
  4. Ska du tina upp mat från frysen? Ta ut den i god tid och låt den tina i kylen så tar du tillvara på kylan. Maten ”mår bättre” av att tinas naturligt i kylen istället för i micron.
  5. Se till att kylen och frysen har täta dörrar eller luckor, och byt gummilisterna om de går sönder.

Lägg locket på och spara energi vid spisen

Spisar med glaskeramikhäll och induktionshäll drar mindre energi än en traditionell häll med gjutjärnsplattor. Om du dessutom använder lock vid kokning går det åt 30 procent mindre energi än utan lock.

En modern diskmaskin i energiklass A kan klara av en disk på 10-20 liter vatten, beroende på vilket program som körs. Mätningar visar att när man diskar för hand går det åt mellan 75 till 100 liter vatten beroende på mängden disk. Glöm inte att titta efter energimärkningen när du ska köpa nya vitvaror och jämför gärna hur mycket energi de olika modellerna drar.

Fem enkla energispartips för spis och diskmaskin

  1. Utnyttja eftervärmen – stäng av ugn eller platta några minuter innan maten är färdig.
  2. Stäng av diskmaskinens torkfunktion om möjligt. Disken torkar med hjälp av eftervärmen samt lufttorkar om du öppnar luckan.
  3. Använd inte köksfläkten längre än nödvändigt – den drar ut stora mängder varmluft.
  4. Sätt lock på kastrullen när du kokar mat eller vatten.
  5. Använd vattenkokaren istället för spisen. Om alla Sveriges hushåll skulle koka upp två liter vatten i sin vattenkokare idag, istället för att koka i en kastrull på spisen, skulle vi spara hushållsel till 50,000 villor!

Håll koll på energiförbrukningen när du köper hemelektronik

Hemelektronik står för en femtedel av hushållselen och är den andel som ökar mest. Fråga därför efter energiförbrukningen när du köper nya apparater. Funderar du på att uppgradera TV?  Tänk på att energianvändning kan tredubblas vid ett byte från 28 tums bildrör till 42 tums plasma-TV.

Alla apparater i hemmet som inte är avstängda med strömbrytaren förbrukar energi när de står i standby-läge. Hur mycket el du kan spara är väldigt olika. I genomsnitt går det sammanlagt 250 kWh per år åt alla apparaterna i ditt hushåll. Tänk också på att stänga av datorn och alla tillbehör med strömbrytaren, och att dra ur batteriladdaren när den inte används.

Fem enkla energispartips vid användning av hemelektronik

  1. Koppla gärna in apparaterna till ett grenuttag. Då kan du enkelt stänga av alla apparater på samma gång.
  2. Viloläge för datorer kan låta bra, men även datorer som sätts i viloläge konsumerar el. Det är därför optimalt att stänga ner datorn då den inte används. Passa på att aktivera datorns energisparfunktion.
  3. Nya TV-apparater har ofta energisparlägen som automatiskt kan anpassa bilden efter ljuset i rummet med hjälp av en ljussensor. Det bidrar till att energiförbrukningen kan minska med omkring 50 procent om det är mörkt i rummet.
  4. En extern digitalbox kan dra lika mycket energi som en mindre TV per år. Har du en separat digitalbox bör du undersöka om den kan stängas av utan att du behöver göra en ny kanalsökning varje gång du startar om den.
  5. Välj energimärkt. Svanen, Energy Star och TCO-märket är exempel på energimärkningar för hemelektronik.

Källa: Bixia