PANG! Man kan inte låta bli att hoppa till när puckarna smäller in i sargen. Ute blaskar snön bort, men inne i Lödösehallen är isen vit och perfekt. En efter en droppar juniorerna in för att träna, och Cicilia Andersson är på plats i cafét, som hon är ansvarig för. Dessutom är hon sekreterare i LN70 HC sedan ett antal år tillbaka. Lödöse hockey har varit en självklarhet i hennes liv sedan millennieskiftet, när hennes äldste pojke började träna som femåring. Fast på den tiden fanns bara en utomhusrink.

– Det var nog när man började planera för att bygga en ishall som jag engagerade mig ordentligt.

Vid det laget hade både barn och vuxna  lessnat på att träna och spela utomhus, med västkustvintrarnas nyckfulla väder. Matcher på plaskvåta isar var inget ovanligt. 2004 startades en projektgrupp för att få till en ishall, och 2006 gav kommunfullmäktige klartecken. Föreningen hade beviljats ett lån av kommunen, men utan de ideella krafterna hade det inte gått, konstaterar Cicilia Andersson:

– Vi var rätt många som skottade ut grusbädden som skulle vara under isen, la ut isolering och byggde läktare. Vi hade turen att få ta över en läktare i Grästorp, som vi fraktade hit och byggde upp igen. Sedan skulle det ju fixas mat till alla som hjälpte till. Man var nog mer här än hemma under den perioden.

2009 invigdes äntligen Lödöseborg, och 2014 tog dåvarande Leifab/EdetHus över ishallen från kommunen. Då hade verksamheten under en tid gått på knäna, efter att kylaggregatet havererat och omklädningsrummen dömts ut. Medan man försökte lösa detta stod verksamheten helt still under en period. 2017 påbörjade EdetHus renoveringsarbetet, där man bland annat installerade ett helt nytt och mer miljövänligt kylaggregat, bytte fönster och panel, renoverade omklädningsrummen och byggde även ett nytt.

– Det blev ett riktigt lyft, och idag mår föreningen bra igen. Vi har hockeyskola, fyra juniorlag och ett herrlag. Varje hemmamatch har vi omkring 170 besökare, och det kan nog inte många division 4-lag skryta med. Allmänhetens åkning varje söndag är också populär, säger Cicilia.

Driften sköts av LN70 själva, och vaktmästare liksom andra insatser görs ideellt. Men i sommar ska ishallen vara öppen för andra året i rad, vilket klubben kan dra in lite pengar på. Efterfrågan på träningstider är nämligen jättestor från andra kommuner.

– Vi har också arrangerat GP-pucken, men nu fick vi avslag eftersom vi har för få omklädningsrum. Det är tråkigt, för det betyder mycket för vår verksamhet att kunna ha cuper.

Alltså står fler omklädningsrum högst på önskelistan, men även förrådsutrymme och ett riktigt kansli. Plats finns, men det är naturligtvis en pengafråga.

– Vi har en bra dialog med EdetHus, men vi behöver också söka pengar från annat håll.

Även om Cicilias tre hockeyspelande söner är stora nu, tycker hon att engagemanget i föreningen fortfarande är lika givande:

– När man ser knattarna på hockeyskolans första träning, hur roligt de har och hur fort de lär sig – det är så himla kul!