Lilla Edet har fått ett bryggeri – och snart även ett eget öl! Grästorps Bryggeri har nämligen bytt ägare och flyttat in i industriområdet Hercules lokaler.

Ett rent impulsköp en lördagmorgon. Så beskriver Anette Pålsson hur det gick till när hon blev ägare till Grästorps bryggeri.
– En före detta arbetskamrat hade delat försäljningen på Facebook, så jag sa till min man att nu köper jag ett bryggeri!
Att det blev just ett bryggeri var kanske inte helt taget ur luften – Anette har jobbat på Systembolaget tidigare och har hållit i provningar med öl, sprit och vin. Dessutom är både hon och maken Torbjörn Wellrath entusiastiska hemmabryggare.
– Jag har alltid gått igång på utmaningar, och det här är fantastiskt roligt! Däremot är det ju bra mycket mer komplicerat med ett mikrobryggeri än att koka lite i en gryta hemma på spisen, säger Anette och skrattar.
Så Anette kontaktade ölprofilen Simon Svensson, och tillsammans filar de på bryggteknik, bollar recept och utvecklar verksamheten. Att tillverka gott öl på hantverksvis är ett synnerligen kreativt och kärleksfullt arbete – vissa skulle nog påstå att det är en konstart. Först måste man fundera ut vad det är för sorts öl man vill göra, sedan hitta rätt komponenter för att ge ölet rätt karaktär. Från mäsk till öl är det många procedurer med kokning, silning och kylning i olika omgångar – och jäsning, förstås. Det tar veckor att brygga det som skall bli en färdig flaska riktigt gott öl.
– Därför är ju hantverksbryggt öl inte jättebilligt. Särskilt inte om det är en IPA med mycket humle för humle är en dyr råvara, säger Anette.

Anette och Torbjörn bor i Lilla Edet, och det är också här de tänker driva sitt bryggeri, främst som en bisyssla. Nu huserar de tillfälligt i en pytteliten lokal i Hercules industriområde, men till hösten flyttar de in i de nya lokaler som EdetHus ska bygga strax bakom det befintliga industriområdet. Nuvarande bryggverk är på 200 liter, och producerar de fyra sorters Grästorps-öl som man idag säljer till Systembolagen i Grästorp, Nossebro, Vara, Vänersborg och Trollhättan. Däremot behöver man fler tankar och mer lagerutrymme, och det blir möjligt så fort man flyttat in i de större lokalerna.
– Vårt mål är att med tiden kunna brygga 1100 liter per månad. Vi ska även ta fram ett Lilla Edet-öl också, som vi räknar med att kunna lansera på Systembolaget under sommaren. Men vi riktar också in oss på kunder som exempelvis Thorskogs slott och Villa Sjötorp.

Lilla Edet har haft flera bryggerier när det begav sig, som Lilla Edets Ångbryggeri och Kallkällans Bryggeri. Här finns ett lokalt arv som både Torbjörn och Anette tänker förvalta genom att väcka liv i gamla recept, trycka etiketter som såg ut som förr – liksom ge Edet-ölet sortnamn med lokal anknytning Målet är att ölet de brygger ska vara högklassigt, ekologiskt och närproducerat i så hög grad som möjligt. Men också att Grästorps bryggeri ska bli en självklar och spännande del av kommunens näringsliv:
– Vi vill bjuda in folk till bryggerivisningar, tappdagar och erbjuda möjligheten att kunna brygga sin egen öl. Vi har absolut ingen ambition att bli jättestora, men vi kommer definitivt att synas!