Ungdomscoacherna i Fuxernaskolan har gjort stor skillnad för eleverna sedan de började i höstas:

– Ingen ska behöva känna sig otrygg, alla ska vara sedda och få ett hej, säger gruppledaren Bettan Persson.

Från klockan nio på morgonen till tre på eftermiddagen finns två av ungdomscoacherna i tjänst på Fuxernaskolan. Man tar emot vid bussen, säger hej, vandrar runt i korridorerna och utgör en trygg vuxennärvaro på högstadiet. Man finns också vid busshållplatsen när skoldagen är slut.

– Vår uppgift här är att finnas där ungdomarna finns. Snacka med dem om ditt och datt, motivera dem att komma i tid, prata om hur viktigt det är med gymnasiet. Vara en stöttande vuxenkompis helt enkelt, berättar Elisabeth ”Bettan” Persson, som tidigare jobbat nästan 30 år i Ale kommun med ungdoms- och fältverksamhet.

Ungdomscoacherna medverkade till att uppehållsrummet på Fuxerna fick spel, tyg och ett nytt biljardbord. Man gjorde också i ordning biblioteket efter att eleverna önskat sig en mer stillsam miljö. Det är nu öppet på morgonen och under lunchen, för samtal och lugnare aktiviteter som exempelvis schack.

Klockan tre börjar de två andra ungdomscoacherna sitt pass, och då håller man istället till på fritidsgården Kosmos som har öppet måndag till fredag. Kosmos huserar i gamla Fritidsborgens lokaler, och efter att IK Bergaström drivit ideell fritidsgård där under en period, har kommunen nu tagit över regin. Syftet med fritidsgården är att skapa en trygg, välkomnande och positiv mötesplats för ungdomar i årskurs 7 till första året på gymnasiet. På tisdagar är det även öppet för årskurs 6. På Kosmos kan man spela spel, biljard och pingis, kolla på film, pyssla, dansa, umgås och få nya kompisar. EdetHus har satt upp en ny vägg och ska även renovera ett rum som ska användas för bild och form.

– Det som är så roligt med Kosmos är att det är något vi skapar tillsammans med ungdomarna, både när det gäller interiören och verksamheten man vill ha. Och de har verkligen massor av idéer, säger Bettan Persson.

Det politiska uppdraget är att skapa trygghet och studiero i skolan, vilket kräver olika lösningar. Ungdomscoacherna är en del av den satsningen, men samarbetar också med exempelvis elevhälsan, Kulturskolan, Individ- och familjeomsorgen och föreningslivet. Tanken är också att fritidsgårdsverksamheten ska kunna vara mobil, vilket innebär att ungdomscoacherna kan besöka andra fritidsgårdsverksamheter och kommundelar. Och responsen som ungdomscoacherna fått hittills, är mycket positiv, konstaterar Bettan Persson. Vid en snabbenkät i julas, framkom att ungdomarna tyckte att det blivit stor skillnad i skolmiljön. Bland annat uttryckte de att en stor del av tristessen i skolan försvunnit, att de känner sig tryggare och mer positiva och att skolmiljön blivit lugnare.

– Men det är också tydligt att de önskar sig ännu mer vuxennärvaro i skolan, så behovet är stort. Vi är otroligt glada för den kontakt vi fått med ungdomarna, och jag tror verkligen att vi tillsammans kan åstadkomma många bra saker för våra unga i kommunen!