Efter ett antal juli-dagar dagar av blåst och regn spricker vädret plötsligt upp, och solen flödar över minigolfbanorna i Strömsparken. Närmare tjugo personer i alla åldrar är på plats, och det är nästan lite svettigt i nacken av värmen.

Eva Storm är nöjd. Hon arbetar heltid på IK Bergaström, och sköter just nu minigolfbanan som är öppen onsdag till söndag klockan 15-21.

– Det gänget som nyss gick var här för fjärde gången, och det är ju ett jättebra betyg tycker jag. Det är inte alltid så här mycket folk, vissa dagar är det nästan inga, det beror på vädret. Men sedan vi drog igång i maj har det bara varit positiva reaktioner. Och besökarna är alltifrån barn till pensionärer, berättar hon.

IK Bergaström har en skåpbil på plats från vilken man hyr ut klubbor men även säljer både dryck, kaffebröd och korv. Att också kunna fika är viktigt, menar Eva:

– Därför ingår kaffe när man spelar minigolf.

Det var 2018 som IK Bergaström tog över banorna från Bangolfklubben Laxen. Bangolfklubben hade då under flera år jobbat i motvind med att få fler medlemmar och driva anläggningen, själva banorna var slitna och behövde renoveras eller bytas ut. När Sjöfartsverket sedan beslöt att riva flera mindre byggnader längs älven – bland annat där Laxen hade sitt klubbhus och en liten loppis – la föreningen ner verksamheten. Banorna fanns kvar, men riskerade att bli skrotade om ingen förbarmade sig över dem.

– Kommunen hade tagit över fritidsgården som vi startat, och då kändes det som ett perfekt läge för oss att ta över minigolfen och utöka vår verksamhet, säger Richard Cander, ordförande i IK Bergaström.

BGK Laxen integrerades i IK Bergaström, man lät sätta upp ett nytt staket runt minigolfen och planen var att renovera banorna. Men det visade sig att de var i alldeles för dåligt skick. Istället sökte IK Bergaström pengar från Leader Göta Älv och Idrottslyftet för att köpa helt nya banor i rostfritt stål, liksom fräscha upp underlaget med nytt grus.

– Vi som förening fick lägga närmare 100 000 i egeninsats, men med många ideella krafter fick vi ihop det, och det blev verkligen jättebra, konstaterar Richard Cander.

IK Bergaström är en av kommunens bredaste idrottsföreningar, med över 70 år på nacken. Grunden är friidrott, men 2013 bestämde sig styrelsen för att man behövde lägga upp en ny strategi. Friidrotten var en väletablerad verksamhet i klubben, men som alla andra föreningar kämpade man med att hitta ideella krafter och ledare.

– Vi var ju sårbara och ekonomiskt svaga som förening, och en lösning var att bredda verksamheten. Dessutom ville vi också vara närmare barnens behov med vår verksamhet, och alla gillar ju inte friidrott. Det var så vår förändring började.

En stor satsning var byggandet av skateparken vid Fuxerna, som kom till på initiativ av en grupp föräldrar vars barn ville ha någonstans att åka kickbike och skateboard. IK Bergaström sökte upp företag som kunde tänka sig att sponsra, och 2014 var skateparken verklighet.

– Vi har alltid känt ett stort stöd från näringslivet i kommunen, de har verkligen ställt upp. Jag tror över lag att vi behöver mer samarbete mellan föreningsliv, kommun och företag – det gynnar alla.

Idag har IK Bergaström även en basketsektion, och förra året gick man samman med Korpen Lilla Edet, eftersom många var medlemmar i båda föreningarna. Man har också utökat föreningens gym, där många av kommunens pensionärer är flitiga användare. Och som nämnts innan; för några år sedan startade IK Bergaström även en fritidsgård, som sedan togs över av kommunen. Tack vare samarbete med Arbetsförmedlingen har man också kunnat ta emot människor som behöver arbetsträna eller ha praktik, vilket varit en bidragande orsak till att föreningen kunnat växa och utöka sin verksamhet.

– Att bli större och starkare som förening går hand i hand med samhällsengagemanget. Resultatet blir en mer trivsam kommun där det finns något att göra för alla. Det är också viktigt med verksamhet som håller över tid, och inte bara blir enstaka projekt som sedan försvinner. Om man har fler ben att stå på, blir det också mer hållbart.

Närmast är planen att rusta upp frisbeegolfen i Strömsparken, som klubben tog över i samband med minigolfen.

– Men korgarna är i dåligt skick och dyra i inköp, så det får vänta. I år har vi ju fått ställa in Edet-spelen och Edet Runt på grund av Corona, och med det försvinner en stor del av årets intäkter. Men som tur är, har vi byggt upp en så pass stabil ekonomi de senaste åren att vi kan överleva krisen, avslutar Richard Cander.

(Bild nedan: Eva Storm och Anders Olofsson från IK Bergaström)(Nedan: Richard Cander, ordförande i IK Bergaström)