Hösten är den perfekta tiden att ta itu med röran hemma. För vi drömmer väl alla om ett hem som utstrålar ordning, reda och lugn? Där vi slipper mötas av kaos när vi kliver över tröskeln, eller tvingas flytta på en massa jox bara för att komma åt att städa. 

Eva Maria Karlander har gjort en resa från prylbelastad tillvaro till harmonisk vardag, och i boken ”Rensa ut & lev lättare” delar hon med sig av sina bästa tips. Och det som fick henne att känna ”nu är det nog”, var när en granne kom över för att dricka glögg. När grannen steg in genom dörren utbrast hon spontant: ”Åh, vad skönt att se att andra också har det så stökigt!”

När julafton var över var familjen Karlanders hem fyllt av ytterligare en massa saker. Det såg inte längre ut som ett hem, utan mer som en loppmarknad.

– Jag insåg att jag blev stressad i mitt eget hem. Det låg saker överallt och man kunde inte ens dammsuga utan att flytta på lådor och andra grejer, och jag var alltid tvungen att leta efter sådant som jag ville använda, berättar Eva Maria Karlander.

Då var ändå inte familjen Karlanders hem något case för extrema tv-dokumentärer, utan ett vanligt hus där det bodde en vanlig barnfamilj. Men nu var det nog, kände hon. Här skulle röjas och rensas! Eva Maria började som så många andra, med att planlöst riva ut allt ur skåp, lådor och garderober. Sedan kroknade hon snabbt.

– Jag blev bara less och stoppade tillbaka allt, och så blev det ännu stökigare. Jag insåg att jag måste gå mer strukturerat tillväga, istället för att ta itu med allt på en gång, konstaterar hon.

Hon satte sig ner och funderade över målen med rensningen, och kom fram till tre viktiga saker: Att hemmet skulle bli lättare att städa, att saker skulle bli lättare att hitta, och att det skulle bli lättare att bjuda hem folk. Sedan inventerade hon hemmet och dokumenterade innehållet i stora drag – liksom vad som behövde åtgärdas. Utifrån inventeringen skapade hon en lista med ett tema för varje enskild vecka under året. På så vis fick hon en översikt över vad som skulle göras.

– Jag betade av en sak i taget, även om den inte var särskilt omfattande. Det gjorde att jag inte tröttnade, utan såg resultat, vilket i sig gav ny energi. Det var en befrielse att se hur röran ersattes av ordning och överblick!

Eva Maria Karlanders erfarenheter blev inte bara en blogg, utan en bok: ”Rensa i röran – och lev lättare” (Hoi förlag). Där har hon samlat 52 teman – ett per vecka under ett år.  Som hallen, badrum- och medicinskåp, prydnadssaker, låna-lämna-eller lämna tillbaka, brev och vykort… Detaljerat, roligt och metodiskt – allt för att läsaren ska få maximal hjälp att få ordning och överblick i sitt hem. Eva Maria Karlander vet nämligen precis vad hon pratar om:

– Nu har jag själv en grundordning hemma som jag kan förlita mig på, det är mycket lättare att städa och jag får sällan panik när någon ringer på dörren. Och barnen har mer plats för lek. Det har gett en känsla av frihet och lugn, som också gör att jag kan lägga min tid på roligare saker än att ständigt röja!

Tips för att strukturera arbetet:

  • Fundera först över vad du ska börja med – vilket är mest akut? Kanske barnens ytor, eller hallen?
  • Tycker du det är svårt att hitta längre lediga stunder till vardags? Bestäm dig för en timme per dag eller en vecka. Ställ äggklockan på en viss tid och sätt igång. När klockan ringer är du klar och kan känna dig nöjd.
  • Välj smart förvaring – alltifrån större hyllsystem till fina lådor att förvara mindre saker i.
  • Se upp så du inte bara flyttar runt sakerna! Bestäm dig istället för att sortera strategiskt: Sälj, skänk eller släng.
  • Försök hitta en plats hemma där du kan arbeta med utrensningen utan att behöva plocka undan om du behöver avbryta.
  • Begränsa inflödet av saker till hemmet. Behöver du verkligen köpa nytt? Eller kan du istället köpa begagnat, eller låna? Tänk också på att vissa saker faktiskt går att laga!
  • Sätt upp en skylt med Nej tack till reklam.
  • Anmäl dig till Nix-registret för att spärra ditt telefonnummer för telefonförsäljare.
  • Gå igenom dina plastkort till olika kundklubbar, och sortera ut dem du inte behöver.
  • Säg upp tidningsprenumerationer du inte behöver och lägg pengarna på en trevlig upplevelse istället.

Svarta Listan – saker som absolut INTE får köpas!

Har du en tendens att köpa en viss typ av prylar när du går i affärer? Ljuslyktor, necessärer, roliga fotoramar? Som du kanske redan har hundra av hemma? Skriv upp dem på en lista och lägg i handväskan eller plånboken!