”Vi ser inte vardagens små mirakel”

By | Okategoriserade | No Comments

När argentinska  konstnären Graciela Gonçalves Da Silva tappar bort sina nycklar eller råkar ut för något annat av vardagens små missöden, brukar hon föreställa sig att något mystiskt och märkligt hänt med hennes nycklar. Som att ett litet, litet djur kanske burit iväg med nycklarna och lagt dem någon annanstans.

– Jag älskar att tänka ut sådana där lustiga förklaringar. På något vis hjälper det mig i vardagen, och utan min fantasi skulle jag vara helt ”lost”, säger hon och skrattar.

Kanske är det just därför hon blev alldeles speciellt glad när hon fick uppdraget att illustrera den ukrainska folksagan ”Sagan om vanten” på en av EdetHus fastigheter. Just den berättelsen handlar om en pojke som ska samla ved i skogen, och tappar sin vante. Medan han letar efter den, bosätter sig olika djur i vanten för att få värme. En mus, en igelkott, en uggla, en räv… till och med en björn klämmer sig in. Men när en liten frusen syrsa försöker ta sig in, spricker vanten. När pojken väl hittar vanten, är det bara trasor kvar. På Gracielas väggmålning slingrar sig vantens trådar hit och dit, bland några av de djur som finns med i sagan.

– Pojken får ju aldrig veta att det varit en massa djur inne i hans vante. Det roliga är att en av kvällarna när jag stod här på Molinsgatan och målade, kom just en igelkott och nosade på mina färgburkar. Det kändes lite magiskt, med tanke på att det är en igelkott med på väggmålningen. Jag tror vi behöver öppna ögonen mer för vardagens små mirakel, men ofta är vi alldeles för stressade och upptagna för att se dem, säger Graciela.

För fem år sedan kunde Graciela Gonçalves Da Silva säga upp sig från sitt jobb i Buenos Aires och försörja sig på sitt konstnärsskap. Hon har gjort enorma muralmålningar på höghus, liksom på mindre väggar och murar världen över – för några år sedan gjorde hon till exempel en väggmålning i Hammarkullen. Motiven är ofta människoliknande figurer, där såväl ras, ålder som kön är väldigt otydligt.

– Jag vill inte servera några färdiga uppfattningar, utan väcka betraktarens fantasi. Jag tycker det är jätteroligt att höra vad människor tycker och tänker om figurerna, de kan verkligen föreställa sig lustiga grejer även om jag tänkt något helt annat. Det triggar min fantasi ännu mer!

Ofta kan Graciela prata med åskådarna när hon målar, för de flesta kan engelska. Men ibland, som när hon till exempel var i Kina, gick det inte att kommunicera språkligt över huvudtaget.

– Fast det fantastiska är ju att folk kan visa med en nick, ett leende eller ett annat ansiktsuttryck vad de tycker, och då kan man uppleva en ordlös kommunikation, kanske även få bekräftat att de uppfattar vad jag själv tänkt med målningen. Vi människor matas ju ständigt med idéer om att vi är så olika och inte kan komma överens eller förstå varandra, men det är ju inte sant.

Under de dagar hon målade på Molinsgatan kom många Edet-bor fram och ville både se och prata om det Graciela målade.

– I ett litet samhälle blir ju en sådan här grej mycket större än i en storstad där man är van vid att det ständigt händer en massa saker. Jag har bara mött positiva reaktioner, värme och nyfikenhet här i Lilla Edet, och det gör mig verkligen glad!

(Alla foton: Bengt Larsson, Lilla Edet)

Nedan: Graciela Gonçalves Da Silva/”Animalitoland” och hennes väggmålning på Molinsgatan 11.)

(Nedan: Väggmålning på Erngrenska villan vid Fuxernaskolans skolgård, med motiv utifrån teckningar och bilder som främst barn i kommunen skickat in som förslag. Konstnär: Tim Timmey)

(Nedan: Vänersborgskonstnären #nitton99 målade väggen vid Anytime Fitness gym på Göteborgsvägen)

(Nedan: Gaveln på Gösta Ericsson-huset fick motiv från Rödluvan och vargen, målat av konstnären Paulina ”Ares” Johansson)

 

Studsmattor och grillsäsong

By | Okategoriserade | No Comments

Sommaren är äntligen här, och såklart flyttar vi umgänget utomhus – det gäller att ta vara på alla fina dagar! Därför vill vi passa på att påminna om ett par viktiga saker: Inför stundande grillsäsong är det endast tillåtet att använda elgrillar på balkong och uteplats, men glöm inte att ta hänsyn till era grannar!

Studsmatta, små rutschkanor och liknande är superroligt för barnen, men tyvärr är det inte tillåtet att ställa upp sådant på EdetHus mark. Även om hyresgästerna investerar i sådant på egen hand och vill ta eget ansvar för detta, blir det likafullt EdetHus ansvar om en olycka skulle hända, och ett sådant ansvar kan vi inte ta på oss. Vi lyder under mycket stränga regler när det gäller offentliga lekredskap, och privatköpta studsmattor och liknande lever tyvärr inte upp till de kraven.

Nu drar ARTSCAPE SAGA igång!

By | Okategoriserade | No Comments

Nästa vecka händer det – då inleds årets stora kulturhändelse i kommunen när ARTSCAPE SAGA-projektet bjuder på konst uppåt väggarna, tillsammans med en mängd andra roliga aktiviteter. Se hela veckans program här: http://lillaedet.se/artscape

Konstnärer från Argentina och Sverige målar på tre husfasader i centrum, som tillhör EdetHus och Kelleby & Co. Stödmuren vid Anytime Fitness kommer också att få en målning, dock utanför själva konstprojektet.

Den argentinska konstnären Graciela Gonçalves Da Silva  (se mer på hennes instagram @animalitoland) kommer att måla fasaden på EdetHus fastighet vid Molinsgatan 11. På onsdag kl 10-15 finns EdetHus på plats, där vi bjuder på korv med bröd. Kom förbi, och se konstverket växa fram!

Mer information kommer de närmaste dagarna.

 

Sammanslagning gav nytt damlag

By | Okategoriserade | No Comments

Sammanslagningen av dam- och flicklaget i Göta BK och Edet FK blev räddningen för de båda verksamheterna. Med ny tränare från Ale är det träning tre gånger i veckan – och motivationen är på topp.

– Bra där, snyggt!

Dova bollsmällar ekar över Ryrsjövallen, men också uppmuntrande tillrop från tränaren. Vårvärmen har äntligen kommit tillbaka, och den välklippta fotbollsplanen badar i eftermiddagssol. Närmare tjugo tjejer tränar passningar, och det brukar vara ungefär samma goda uppslutning varje gång konstaterar ledaren och tränaren Björn Lindefur, som varit aktiv i Göta BK i många år. Tack vare inflyttning har Göta BK idag damlag, herrlag, ungdomslag och en knatteverksamhet som bara växer. Att tjejverksamheten nu lever vidare, tycker han är extra roligt.

– Det spelar ingen roll om vi förlorat med 14-0, som vi gjorde för ett tag sedan – dagen efter dyker de flesta upp ändå för att ta nya tag. Och det är inte heller någon som behöver sitta på bänken – alla har fått spela en halvlek var.

Ända fram till i höstas kämpade Göta BK med sitt damlag och Edet FK med sitt flicklag, där ingen av klubbarna hade full styrka. Björn Lindefur insåg att de måste samarbeta för att kunna fortsätta. Sagt och gjort. I december tog respektive styrelse beslutet att skapa ett gemensamt damlag med Roland Andreasson från Edet FK som lagledare, och i januari rekryterades den rutinerade tränaren Stig Persson från Ale. Men han började med att känna på det nya laget innan han tackade ja till uppdraget, eftersom han ville veta att han och spelarna drog åt samma håll. Och det verkar de göra:

– Jag trivs väldigt bra! Tjejerna har en jättebra inställning, och ställer verkligen upp.

Damlaget spelar i division fyra, och vill man bli bättre, finns ingen annan lösning än att träna och åter träna, enligt Stig Persson. Därför ville han att laget skulle träna tre gånger i veckan istället för två.

– Jag började försiktigt, men märkte snabbt att många av tjejerna vill ha den här utmaningen. Sedan måste man naturligtvis ha en balans för att de inte ska skada sig.

Sakta men säkert börjar det envetna tränandet ge resultat. För några veckor sedan slog man Åsaka med 3-0. Men det har också varit rejält med stryk vid några tillfällen, tidigare förlorade de med 12-1 mot Alingsås, och med 14-0 mot Ljungskile. Bästa botemedlet mot storstryk är dock inte depp utan pepp, vilket i Stig Perssons värld innebär träning dagen efter:

– Det behövs för att behålla glädjen och känna att man kämpar vidare. Nästan alla kom – de visar absolut att de vill satsa. Och för mig är det viktigaste att de har roligt och vill fortsätta.

Björn Lindefur instämmer – tjejerna är envisa, och gillar att spela fotboll.

– Det är aldrig lätt att slå ihop två konkurrerande lag, men här har vi nog lyckats. Vi har planer på att göra damlaget till en egen sektion, utan koppling till varken Edet FK eller Göta BK. På det viset slipper vi den där konkurrenskänslan av att man tillhör den ena eller andra klubben.

Fotnot: Är du nyfiken på nästa match? Kolla här: https://www.laget.se/EFKGBK/Event/Month

Nedan: Björn Lindefur och Stig Persson

 

Petrine får det att blomma

By | Okategoriserade | No Comments

Solen värmer över Ljungkullens vackra vita trähus, och tulpanerna blommar för fullt i rabatten runt flaggstången.

– Den rabatten hade bara pioner tidigare, men i höstas satte jag tulpanlökar och små narcisser, berättar Petrine Jacobsson, som är arbetsledare för trädgårdsgruppen på EdetHus,

Fast just den här majdagen är hon fullt upptagen med att göra iordning rabatten längs med det herrgårdsliknande hyreshuset. Rabatten behövde ny jord och nya växter, och Petrine har fyllt på med kogödsel och kompletterat med klätterrosen Giardina, temynta, kransveronika, blåbolltistel, daggkåpa, silverarv och mossflox.

Trädgård är ett av hennes stora intressen i livet, så jobbet på EdetHus passar henne perfekt:

– Jag älskar att skapa trivsamma miljöer och arbeta med händerna. Även att rensa ogräs är ju en form av skapande, som ger en härlig känsla när det är klart.

Hon uppskattar också att hon till stora delar styr sitt jobb själv, och att hennes idéer tas tillvara.

– Många fastighetsbolag tar gärna bort rabatter och planteringar för att förenkla fastighetsskötseln, och det vill jag förändra. Växterna är till exempel viktiga för våra insekter, därför planterar jag gärna sådant som lockar till sig bin, humlor och fjärilar.

Men blommande växters skönhet är också viktiga för vårt välmående rent allmänt, konstaterar Petrine Jacobsson. Lindkullens äldreboende hade en väldigt trist och tom rabatt utanför sin rehabavdelning, och det bestämde sig Petrine för att ändra på. Hon anlade en riktig mormorsrabatt, med bland annat digitalis, rosor, löjtnantshjärta, prästkragar, solhatt och flox.

– Det måste ju finnas något fint att titta på för alla de gamla människor som bor på eller besöker Lindkullen. Rabatten blev väldigt uppskattad just eftersom den har de där klassiska växterna som många av de äldre minns.

Snart är det också dags för planteringar av sommarblommor i urnor och krukor i EdetHus alla bostadsområden. Årstidernas växlingar märks tydligt i Petrines arbetsuppgifter, som också innebär klippning av häckar, trädbeskärning, lövupptagning och snöskottning.

– Ingen arbetsdag är den andra riktigt lik, så det blir aldrig tråkigt. Jag gillar den där omväxlingen.

I sin egen trädgård på 1800 kvadratmeter har Petrine byggt växthus tillsammans med sin man, gjort en köksträdgård och komposterar sitt köksavfall med bokashi-metoden, där Inget kol går ut i luften som koldioxid eller metan utan kommer ner i jorden och gör nytta.

– Att ha en trädgård är det bästa som finns, även om det kräver tålamod. Odling och plantering är ju också ett bevis på att man har något slags hopp om framtiden, och det är en viktig känsla!

Vill du kika in i Petrines egen trädgård, kan du följa henne på instagram: @_feminomenal_

EdetHus söker fastighetsförvaltare

By | Okategoriserade | No Comments

Är du duktig på drift, underhåll och energieffektivisering?  Vi behöver nu förstärka vår förvaltningsorganisation och söker dig som vill arbeta för en långsiktig fastighetsutveckling.

Arbetsuppgifter

 • Ansvarar för fastigheternas tillsyn och skötsel
 • Ansvarar för den tekniska driften
 • Initierar och driver energieffektiviseringsprojekt
 • Upphandlingar, planering och genomförande av driftstekniskt underhåll
 • Ansvarar för att lagar och myndighetskrav uppfylls
 • Deltar i utvecklingen av fastigheterna
 • Utvecklar och bevarar en positiv relation till våra hyresgäster
 • Arbetsleda och utveckla tilldelad driftspersonal

Kvalifikationer

 • Eftergymnasial utbildning inom bygg eller fastighet eller motsvarande arbetslivserfarenhet
 • Har du erfarenhet av arbetsledning och personalansvar är det meriterande
 • B-körkort

Vem är du?

Vi är en liten organisation så du är en person som ser bredden i tjänsten som en stimulerande utmaning. Detta ställer krav på att du är självgående genom att du tar ansvar för din uppgift, strukturerar själv ditt angreppssätt och driver dina processer vidare. Du arbetar bra tillsammans med andra, kommunicerar på ett tydligt sätt och skapar goda relationer såväl internt som externt. Vi ser gärna att du har arbetslivserfarenhet men den behöver inte endast vara branschspecifik.

I denna rekrytering samarbetar EdetHus med Fasticon. Du söker på www.fasticonjobb.se.  Alla ansökningar behandlas konfidentiellt och löpande. Har du frågor är du välkommen att kontakta Ann-Britt Hall på ann-britt.hall@fasticon.seeller på 0709 66 80 76.

LM Stålteknik hittade rätt lokal hos EdetHus

By | Okategoriserade | No Comments

När LM Stålteknik i Älvängen behövde flytta på sig, fanns den perfekta lokalen på Lödöse Varv.

LM Stålteknik var delägare i den byggnad i Älvängen där man tidigare hade sina lokaler. Men så behövde en av de andra hyresgästerna expandera, så stålföretaget började se sig om efter något annat. Det visade sig att EdetHus hade de perfekta lokalerna till uthyrning – på Lödöse Varv!

 • Visserligen några kvadratmeter mindre än i Älvängen, men ännu bättre eftersom det fanns stora traverser i taket, större och bredare portar och dessutom lättare för lastbilar att transportera stora balkar, säger Thomas Kilmyr.

LM Stålteknik startade 2008 av Thomas Kilmyr och Fredrik Mikaelsson, och har omkring 15 anställda. I huvudsak är man inriktad på tillverkning och montage av stålkonstruktioner för byggbranschen. Men man gör också reparationsarbeten inom byggindustrin, utför byggsmide och maskinbearbetning som till exempel svetsning, klippning, valsning, bockning, borrning och fräsning, samt legoarbeten till andra företag. Dessutom har man ett systerbolag i form av LM Beslag & inredning, som säljer och även tillverkar sådant som beslag, räcken och handtag i olika material, allt ifrån enstaka exemplar till stora serier.

 • Den tredje delen av vår verksamhet ritar och konstruerar stålkonstruktioner. Vi har ofta problem med att ritningar inte är kompletta, eller ibland saknas helt. Därför ritar vi helst allt själva, så att vi i detalj kan styra över allt som ska passa ihop, konstaterar Thomas Kilmyr.

Typiska uppdrag som LM Stålteknik AB jobbar med är tillverkning och montering av stålstommar för
till exempel industrifastigheter, skolor, bilhallar, matbutiker, kontorskomplex och idrottshallar. Några av projekten har varit Ica Maxi i Kallebäck, ny bilhall för Porsche Bilcenter i Göteborg och Ringhals. Och till “Läppstiftet”
i Göteborg har LM Beslag & Inredning tillverkat och levererat alla handtag och toalettutrustningar.

I lokalerna på Lödöse Varv finns gott om plats att växa, vilket LM Stålteknik har som ambition att göra – fast långsamt. Branschen man verkar i präglas av hård konkurrens och man har nyligen slimmat den administrativa kostymen, berättar Thomas Kilmyr.

 • Tack vare omorganisationen har vi en större flexibilitet och kan hantera små som stora projekt. Idag har vi även en större exponering mot infrastruktur och grundläggning, för att bli en mer mångsidig stålentreprenör.