Hercules skjuts på framtiden

By | Okategoriserade | No Comments

De nya industrilokaler som skulle byggas på Herculesområdet nu under hösten, får vänta ett tag. Anledningen är för höga byggkostnader.

– Det är stor brist på industrimark i Lilla Edet, vilket är anledningen till att vi planerade för nya lokaler. Men priserna i offerterna vi fick in var för höga, säger Lars Wijkmark, VD på EdetHus AB.

Sverige har bland de högsta byggpriserna i EU, och EdetHus får nu göra ett omtag med Herculesprojektet.

– Vi ska titta närmare på hur vi kan dra ner på kostnaderna, och vår förhoppning är att vi ska kunna dra igång till våren. Vi har en konstant efterfrågan på mindre industrilokaler, och den efterfrågan behöver vi kunna möta, avslutar Lars Wijkmark.

Lilla Edet bryggeri, som vi skrivit om tidigare, väntade på större lokaler på Hercules. De kommer istället att flytta in i EdetHus lokaler i gamla brandstationen vid torget.

 

 

 

Så funkar EdetHus bostadskö

By | Okategoriserade | No Comments

Vi får en del frågor och funderingar kring hur vi fördelar våra lägenheter i EdetHus. Därför tänkte vi passa på att berätta vad som gäller:

Ja, vi har en bostadskö som vi följer. Bor man redan hos EdetHus, finns man automatiskt med i kön och det är antalet boendeår som avgör platsen i kön. Om man inte bor hos EdetHus och vill ställa sig i kö, anmäler man det till oss genom att kontakta Agneta Johansson på 0520 – 49 41 00 eller via vårt kontaktformulär. Denna ansökan måste man förnya var 6:e månad. Vi vill alltså ha en aktiv kö, och anledningen till detta är främst för att vi inte ska dra felaktiga slutsatser av hur stor efterfrågan är, exempelvis när vi planerar för nya bostäder.

Varje gång en lägenhet blir ledig, annonserar vi ut den. Vem som helst som står i kön kan då anmäla sitt intresse för just den lägenheten. Är det flera som är intresserade, går vi efter kölistan. Detta innebär att om inga andra intresserade finns, kan en sökande få en lägenhet även om man bara stått en vecka i kö.

Som kommunalt bolag har vi också ett samhällsansvar. Det innebär att var 5:e lägenhet i vårt bestånd går till kommunen, när behov finns.

Uthyrningspolicy

Grundtanken i vår uthyrning är rätt hyresgäst till rätt bostad. Det innebär att vi med hänsyn till våra hyresgästers och företagets bästa fäster stor vikt vid bedömning av ny kund.

AB EdetHus eftersträvar lugna och trygga bostadsområden för att hyresgästerna skall trivas och bo kvar. Det skapar vi genom att ha en bra balans mellan olika människor i våra bostadsområden och hus. AB EdetHus skall verka för mångfald och integration.

Vårt uthyrningssystem baseras på kötid och kundbedömning.

Köregler

 1. Alla som är fyllda 18 år med giltigt svenskt personnummer kan söka bostad hos AB EdetHus.
 2. Intresseanmälan görs på hemsidan www.edethus.se. Denna anmälan måste uppdateras var sjätte månad, i annat fall förlorar man sin plats i kön.
 3. Kötid räknas från anmälningsdag.
 4. För befintliga hyresgäster räknas den enskildes sammanhängande, folkbokförda boendetid som kötid hos AB Edethus.
 5. För anställda på AB EdetHus räknas anställningstid som kötid.
 6. Har hyresgäst erhållit bostad inom AB EdetHus bestånd måste det ha förflutit 12 månader innan hyresgästen kan byta lägenhet i AB EdetHus bestånd.

Kundbedömning

1. Hushållet ska ha en rimlig ekonomisk situation i förhållande till den erbjudna lägenhetens hyra. Den ekonomiska situationen är hushållets totala inkomst, se vidare punkt 2. För att situationen skall vara rimlig måste sökande varaktigt ha ett skäligt belopp att leva på sedan hyran är betald. Uppfylls inte kraven på en rimlig ekonomisk situation kan detta i särskilda fall kompenseras av godtagbar borgen.

2. Exempel på inkomst: lön, A-kassa, sjukersättning, pension, inkomst av kapital, studiemedel, aktivitetsersättning, försörjningsstöd, bostadsbidrag/bostadstillägg, föräldrapenning, samt studiebidrag.

3. Före uthyrning gör vi en kreditupplysning. Där görs en helhetsbedömning av betalningsförmåga, kontroll av skulder och om den sökande har betalningsanmärkningar. Oreglerade, det vill säga förfallna obetalda skulder får inte finnas. Detta kan i särskilda fall kompenseras av hyresgaranti av annan (borgen).

4. Hyresskuld till AB EdetHus eller annan hyresvärd får inte finnas. En bedömning görs också om den sökande kan anses ha skött sitt tidigare boende på ett bra sätt. Detta görs genom att sökande lämnar referenser från tidigare hyresvärd.

5. För boende hos AB EdetHus ska hyresinbetalningar fungerat på ett tillfredsställande sätt under det senaste året samt att hyresgästen har beaktat ordning, sundhet och gott skick i sitt boende.

6. Antalet personer som ska bo i lägenheten ska vara rimlig i förhållande till lägenhetens storlek och planlösning.

Max antal personer per lägenhet:
-1 rum och kök, minst 40 kvm    3 personer
-2 rum och kök, minst 50 kvm    4 personer
-3 rum och kök, minst 70 kvm    5 personer
-4 rum och kök, minst 90 kvm    6 personer
-5 rum och kök, minst 110 kvm   8 personer

AB EdetHus samarbetar med Lilla Edet kommun och tillhandahåller vid behov särskilda boendeformer för den som behöver extra stöd och tillsyn, samt till den som av andra skäl inte kan söka eller erhålla egen bostad. I samråd med Lilla Edets kommun kan vi också tillhandahålla bostäder för kommun och näringsliv då det finns behov av strategisk betydelse för kommunens utveckling. Lägenheter som faller under dessa kategorier undantas från köregler och kundbedömning.

Uthyrningspolicyn är antagen på styrelsemöte 2018-04-18.

Hela Sverige plockar skräp

By | Okategoriserade | No Comments

Lördagen den 21 september är det dags för Håll Sverige Rent-dagen som i år går under namnet Hela Sverige plockar skräp. Men vi på EdetHus tycker att vi alla kan börja redan nu! Bjud in alla du känner, för nu händer det. Tillsammans kan vi stoppa tillförseln av skräp till naturen, sjöarna och haven.

Skapa ett eget event där du bor med hjälp av appen Skrappen.

Vad gör vi av skräpet som vi plockat?

Om möjligt, sortera skräpet på återvinningsstationen. Släng det annars i en soptunna eller ett soprum. Offentliga papperskorgar är inte anpassade för större mängder skräp. Huvudsaken är att skräpet inte blir liggande kvar ute där det till slut skadar miljön.

Förändringen måste börja någonstans. Tack för att du deltar!

Invigning av Lödöse nya bibliotek

By | Okategoriserade | No Comments

Äntligen – idag kl 17 blir det officiell invigning av Lödöse nya bibliotek, med bland annat sagostund, tal, fika och livemusik. Under sommaren har arbetet pågått med flytten till nya lokaler i Lödöse museum. EdetHus, som äger Lödöse museum, har förberett den nya bibliotekslokalen genom att installera ny el och viss data, slipat och oljat golvet samt målat. Sedan i måndags har det varit öppet för allmänheten igen.

– Vi ser allihop fram emot att få jobba i nya fina lokaler som vi har kunnat vara med att forma från början och utifrån vår egen verksamhet, säger Christina Hurtig, bibliotekschef.

Satsning på barn och unga

En extra satsning har gjorts på barn- och ungdomsavdelningen. Nya böcker har inhandlats för kommande sagostunder, liksom för den nya hästklubben. Hästklubben kombinerar häst- och bokintresset och leds av en bibliotekarie som har många års hästerfarenhet. Vid fyra tillfällen i höst blir det också Sagolördag, där man efter sagostunden erbjuder en aktivitet utifrån sagotemat för just den dagen.

De nya lokalerna är också anpassade för möjligheten att kunna ha flera olika användningsområden, som sagostunder, film eller andra aktiviteter.            – Vi har valt mycket möbler på hjul för att kunna vara så flexibla som möjligt, säger Camilla Oscarsson som är bibliotikarie för barn och unga.

Välkommen på invigning!

Torsdag 5 september klockan 17–19 firar vi alltså Lödöses nya bibliotek med pompa och ståt. Det blir invigningstal av Carina Andersson, ordförande för kultur- och fritidsnämnden, livemusik och sagostunder för barnen. Alla barn som deltar får en liten bok med sig hem. Vi bjuder så klart på fika!

Du får också tips på vad biblioteket erbjuder förutom att du kan låna böcker, film och läsa tidningar alldeles gratis. Bland annat visar vi dig hur du kan läsa boken digitalt, berättar om möjligheten att få en bok inläst, hur du kan låna en bok med stor stil, lättläst eller på ett annat språk.

Bemannade öppettider Lödöse bibliotek (från 2 september)

Tisdag 9–16
Torsdag 9–19
Fredag 11–16

Solveig stortrivs i Sadelmakaregården

By | Okategoriserade | No Comments

När krukmakerskan Solveig Ekdahl sålde sitt älskade hus i Uxås gjorde det ont i hjärtat. Men flytten till Sadelmakaregården blev överraskande bra, och nu trivs hon som fisken i vattnet.

Många Edet-bor är bekanta med krukmakeriet i det tvåhundraåriga huset uppe i Uxås. Många har gått kurser där hos Solveig Ekdahl, eller handlat keramik under någon av alla hennes årliga försäljningar. Huset ligger i skogsbrynet, och den stora trädgården är full med rosor.

– Huset var ett ruckel när jag köpte det 1994, och jag har lagt ner mycket kraft och resurser på att återställa det i gammal stil. Jag har älskat varenda sekund av tiden där. Men med åldern och olika krämpor kände jag tillslut att det blev för mycket att ta ansvar för, berättar hon.

Efter mycket vånda bestämde hon sig för att sälja, med siktet inställt på en lägenhet i Sadelmakaregården. I gråa november flyttade Solveig in i sin tvåa i markplan, och visst var lägenheten fin – allt var ju nytt och fräscht och mer praktiskt. Men tankarna malde om att hon trots allt gjort ett misstag som sålt sitt älskade hus. Veckorna gick och blev till månader, hon började lära känna grannarna i området och hade ju sin vän Maini några dörrar bort. Sakta men säkert började hon göra tvårummaren till sin:

– Jag hade ju öppna kökshyllor i mitt gamla lantkök, och gillade inte att ha köksluckor. Så de lyfte vi bort, och plötsligt kändes det här köket mer som min stil, där jag kunde se allt mitt porslin och min keramik!

Solveig hade också köpt en vacker röd sammetssoffa och likadan fåtölj, liksom en stor indisk väggspegel med jalusier – helt i den rustika stil hon gillar, med gammalt, lite nytt och en gnutta orientalisk touch. Längs hela väggen bort mot sovrummet står bokhyllor med alla hennes böcker. Och som grädde på moset – hennes uteplats, full med växter, två svarta rottingfåtöljer och ett vackert parasoll.

– När jag väl fick staketet kändes det verkligen som mitt eget lilla paradis. Det är en sådan fin förlängning av lägenheten, man ser ända från hallen ut på andra sidan huset. Nu i sommar har jag suttit ute sent på kvällarna och lyssnat på nattvandrande människor, ugglorna i parken och de härliga ljuden från fartygen som dunkar förbi på älven. Det är faktiskt en magisk upplevelse!

Nu stortrivs hon i sin lägenhet, även om hon tycker det är lite skralt med förvaring. Huset i Uxås har fått en stor barnfamilj, och när hon träffade dem häromveckan sa de att de köpt ett paradis.

– Det gläder mig något enormt. Huset har verkligen fått helt rätt ägare, där barnen kan springa omkring i trädgården och ge hela stället nytt liv!

Solveig umgås mycket med sin granne Maini Moreira, som även hon sålt sitt hus på Ström för att få ett lite enklare liv i Sadelmakaregården. De tycker båda att det är skönt att slippa det tunga ansvar som ett helt hus med trädgård innebär, och uppskattar verkligen att det bara är att lyfta luren och ringa EdetHus om något krånglar eller går sönder.

– Blandningen av åldrar här i området är också väldigt trevlig, med småbarnsföräldrar såväl som pensionärer, konstaterar Maini.

Solveig har fortfarande kvar sin hund Molly, som Maini gärna går ut och rastar när Solveig inte orkar. Dessutom har Molly fått ännu fler promenadkompisar, bland annat i form av en granne.

– Hon tycker det är jätteroligt att ha sällskap ute på sina promenader, och då blir även jag glad. Jag får så mycket hjälp av mina grannar, och kan egentligen inte ha det bättre än jag har det nu, avslutar Solveig.

Missa inte höstmarknaden!

By | Okategoriserade | No Comments

En mysig tradition de senaste åren i kommunen är höstmarknaden. Snart är det dags igen, närmare bestämt lördag den 28 september kl 10-14 på torget. Det kommer att finnas både fika och mat, dessutom försäljning av trevligheter som ekologisk och närproducerad mat, sylt, honung och ostar, hantverk, skönhetsvård, kläder, blommor, frukt och grönt – med mera.

EdetHus finns självklart på plats, och vi ser fram emot att träffa er. Boka in datumet i kalendern!

Rensa i röran!

By | Okategoriserade | No Comments

Hösten är den perfekta tiden att ta itu med röran hemma. För vi drömmer väl alla om ett hem som utstrålar ordning, reda och lugn? Där vi slipper mötas av kaos när vi kliver över tröskeln, eller tvingas flytta på en massa jox bara för att komma åt att städa. 

Eva Maria Karlander har gjort en resa från prylbelastad tillvaro till harmonisk vardag, och i boken ”Rensa ut & lev lättare” delar hon med sig av sina bästa tips. Och det som fick henne att känna ”nu är det nog”, var när en granne kom över för att dricka glögg. När grannen steg in genom dörren utbrast hon spontant: ”Åh, vad skönt att se att andra också har det så stökigt!”

När julafton var över var familjen Karlanders hem fyllt av ytterligare en massa saker. Det såg inte längre ut som ett hem, utan mer som en loppmarknad.

– Jag insåg att jag blev stressad i mitt eget hem. Det låg saker överallt och man kunde inte ens dammsuga utan att flytta på lådor och andra grejer, och jag var alltid tvungen att leta efter sådant som jag ville använda, berättar Eva Maria Karlander.

Då var ändå inte familjen Karlanders hem något case för extrema tv-dokumentärer, utan ett vanligt hus där det bodde en vanlig barnfamilj. Men nu var det nog, kände hon. Här skulle röjas och rensas! Eva Maria började som så många andra, med att planlöst riva ut allt ur skåp, lådor och garderober. Sedan kroknade hon snabbt.

– Jag blev bara less och stoppade tillbaka allt, och så blev det ännu stökigare. Jag insåg att jag måste gå mer strukturerat tillväga, istället för att ta itu med allt på en gång, konstaterar hon.

Hon satte sig ner och funderade över målen med rensningen, och kom fram till tre viktiga saker: Att hemmet skulle bli lättare att städa, att saker skulle bli lättare att hitta, och att det skulle bli lättare att bjuda hem folk. Sedan inventerade hon hemmet och dokumenterade innehållet i stora drag – liksom vad som behövde åtgärdas. Utifrån inventeringen skapade hon en lista med ett tema för varje enskild vecka under året. På så vis fick hon en översikt över vad som skulle göras.

– Jag betade av en sak i taget, även om den inte var särskilt omfattande. Det gjorde att jag inte tröttnade, utan såg resultat, vilket i sig gav ny energi. Det var en befrielse att se hur röran ersattes av ordning och överblick!

Eva Maria Karlanders erfarenheter blev inte bara en blogg, utan en bok: ”Rensa i röran – och lev lättare” (Hoi förlag). Där har hon samlat 52 teman – ett per vecka under ett år.  Som hallen, badrum- och medicinskåp, prydnadssaker, låna-lämna-eller lämna tillbaka, brev och vykort… Detaljerat, roligt och metodiskt – allt för att läsaren ska få maximal hjälp att få ordning och överblick i sitt hem. Eva Maria Karlander vet nämligen precis vad hon pratar om:

– Nu har jag själv en grundordning hemma som jag kan förlita mig på, det är mycket lättare att städa och jag får sällan panik när någon ringer på dörren. Och barnen har mer plats för lek. Det har gett en känsla av frihet och lugn, som också gör att jag kan lägga min tid på roligare saker än att ständigt röja!

Tips för att strukturera arbetet:

 • Fundera först över vad du ska börja med – vilket är mest akut? Kanske barnens ytor, eller hallen?
 • Tycker du det är svårt att hitta längre lediga stunder till vardags? Bestäm dig för en timme per dag eller en vecka. Ställ äggklockan på en viss tid och sätt igång. När klockan ringer är du klar och kan känna dig nöjd.
 • Välj smart förvaring – alltifrån större hyllsystem till fina lådor att förvara mindre saker i.
 • Se upp så du inte bara flyttar runt sakerna! Bestäm dig istället för att sortera strategiskt: Sälj, skänk eller släng.
 • Försök hitta en plats hemma där du kan arbeta med utrensningen utan att behöva plocka undan om du behöver avbryta.
 • Begränsa inflödet av saker till hemmet. Behöver du verkligen köpa nytt? Eller kan du istället köpa begagnat, eller låna? Tänk också på att vissa saker faktiskt går att laga!
 • Sätt upp en skylt med Nej tack till reklam.
 • Anmäl dig till Nix-registret för att spärra ditt telefonnummer för telefonförsäljare.
 • Gå igenom dina plastkort till olika kundklubbar, och sortera ut dem du inte behöver.
 • Säg upp tidningsprenumerationer du inte behöver och lägg pengarna på en trevlig upplevelse istället.

Svarta Listan – saker som absolut INTE får köpas!

Har du en tendens att köpa en viss typ av prylar när du går i affärer? Ljuslyktor, necessärer, roliga fotoramar? Som du kanske redan har hundra av hemma? Skriv upp dem på en lista och lägg i handväskan eller plånboken!

Ventoil i Göta fixar rätt ventilation

By | Okategoriserade | No Comments

Företaget Ventoil i Göta sköter alla ventilationsbesiktningar för EdetHus.

Jämfört med många andra företag är EdetHus mycket noggranna med detta, säger Sune Persson, en av grundarna till Ventoil AB.

Mobiltelefonerna ringer hela tiden i det lilla kontoret på Göta. Sune Persson och Joel Rissanen har bråda dagar, vilket de i och för sig alltid har. Så här efter semestrarna är det till exempel många som vill skaffa eller byta värmepump. Medan det i våras var fullt upp med OKV-besiktningar, bland annat för EdetHus. OVK står för Obligatorisk ventilationskontroll, och ska göras i de flesta byggnader med vissa intervaller, för att säkerställa god och fungerande inomhusmiljö. Utöver detta går största delen av jobbet ut på att installera och serva ventilationsanläggningar. Så några kontorsråttor är varken Sune eller Joel:

–      Vi är ute och jobbar hela tiden, ibland kan vi vara runt på tio olika platser varje dag, och sen tillkommer ju allt pappersarbete, konstaterar Sune Persson, som var med och startade Ventoil AB 1995 tillsammans med kollegan Tommy Andersson. Nu är det Sune och Joel Rissanen som utgör personalstyrkan, tillsammans med Sunes fru Annette som sköter det ekonomiska på 40 procent.

Ventilationsbranschen utvecklas snabbt på grund av ökade krav när det gäller energianvändning och inomhusmiljö. Sverige ligger tekniskt i framkant och några av världens ledande ventilationsföretag är svenska. Idag är det vanligt med behovsstyrd ventilation, att man alltså minskar luftflödet när ingen vistas i lokalen ifråga. Det ger både bättre luftkvalitet och sparar energi. En annan effektiv lösning för att spara energi är att återvinna värmen i den luft som lämnar en byggnad, ett så kallat FTX-system. Energibesparing är alltså ett stort fokus i Sunes och Joels dagliga arbete:

–      För ett tag sedan var vi hos ett Trollhätteföretag och bytte ut gamla AC-motorer till nya energieffektiva EC-motorer. De sparar 45 000 kronor på ett år genom att investera i ett motorbyte på anläggningen för 95 000 kronor i stället för att byta ut hela aggregatet för uppemot 300 000.

Att jobba med ventilation idag jämfört med för 15 år sedan har på ett sätt blivit otroligt mycket enklare menar de, eftersom allt är digitaliserat och uppkopplat. Men det kan också innebära att åtkomsten till paneler och centraler är begränsade på grund av säkerhetssystemen.

–      Den nya tekniken både förenklar och försvårar. Styrsystemen är å ena sidan effektiva, men å andra sidan väldigt komplicerade. Ibland krävs renodlade systemtekniker, och den behörigheten har vi inte i firman ännu. Men bortsett från det löser vi i stort sett alla problem tillsammans med tillverkarnas supportorganisation för våra kunder.

I ett samhälle där miljöfrågorna seglat upp högt på agendan, kan vissa miljöåtgärder orsaka ventilationsproblem. När man tilläggsisolerar en villa och dessutom tätar fönster och dörrar, blir ju huset mycket tätare än tidigare vilket innebär att ventilationssystemet behöver anpassas efter de nya förhållandena. Något som är lätt att glömma. I gamla hus var det vanligt med endast självdragsventilation, något som sällan funkar idag eftersom folk ofta byter ut värmesystemen till modernare varianter. Självdraget uppstår nämligen genom att skorstenen är varm, och har man istället installerat en bergvärmepump måste man ha ett annat ventilationssystem.

Problemen med vår miljö märks också på andra sätt, menar Joel Rissanen och Sune Persson:

–      Utomhusluften är ju bra mycket smutsigare nu för tiden, och man skulle ju kunna tro att den blivit bättre det senaste med tanke på alla klimat- och miljödiskussioner. Men i år har vi faktiskt reagerat på hur svarta uteluftsfiltren är när vi byter dem. Extra tråkigt är att det nästan är lika illa oavsett om man bor på landet eller i stan.

På gott eller ont – ventilationsbranschen har framtiden för sig. Det är stor efterfrågan på VVS-utbildade, vilket även Ventoil märker av. Sune Persson tänker snart gå i pension, och det blir naturligtvis svårt för Joel att klara av alla uppdrag själv.

–      Den som är intresserad kan höra av sig till oss!

(Nedan: Sune Persson och Joel Rissanen på Ventoil)

Göta Äventyr tar med oss ut i skog och mark

By | Okategoriserade | No Comments

Att träna tillsammans är roligare än att göra det ensam. Och skogen är bättre än inomhus. Så resonerade Lars Johansson som startat Göta Äventyr, där vandring kombineras med styrketräning. 

Familjen Johansson bodde tidigare i radhus i Göteborg, men ville komma närmare skogen och naturen. Om Lilla Edets kommun visste de ingenting, förrän annonsen dök upp om en lagom stor villa precis vid Ryrsjön i Göta.

–      När vi kom dit och såg läget med 150 meter till badstranden och den fantastiska naturen, var det inget att tveka över. Husen är på 135 kvadrat, så de är ju helt lagom för en familj. Det var en vinstlott på många sätt, med tanke på huspriserna i Göteborgsområdet, säger Lars Johansson.

Lars är uppvuxen på en lantgård på norra Hisingen, älskar allt vad natur och utomhusliv heter, liksom att röra på sig och träna. Som sjuåring började han i scouterna, som femtonåring engagerade han sig i hemvärnet. Värnplikten gjordes vid Lapplands jägarregemente på kompanibefälsskolan i Kiruna, och därefter har Lars fortsatt arbeta på olika sätt vid Försvarsmakten och anordnar nu utbildningar och överlevnadskurser i egen regi. Han har dessutom pluggat friluftsliv och ledarskap, och jobbar även på en 4H-gård på Hisingen där man tar emot de som behöver arbetsprövning liksom personer med funktionshinder.

–      Att sitta på ett kontor hela dagarna skulle jag aldrig trivas med. Jag brinner för att människor ska komma ut i naturen mer, våga vara i skogen och vandra. Att få ut barn och unga ligger mig extra varmt om hjärtat, och är något jag skulle vilja jobba mer med.

Även om Lars ofta är ute i naturen med sin familj, är träningen ofta något han sysslat med på egen hand, bland annat i form av olika uthållighetslopp. För två år sedan startade han ”Göta Äventyr” på Facebook, där han bjöd in till olika kurser utbildningar och vandringar. I våras startade han upp utomhusträning i Ryrsjöområdet. Flera stycken nappade, och på onsdagar och söndagar brukar ett gäng samlas för något som kallas ”rucking”. Man använder sin ryggsäck och sin egen kropp som träningsredskap, och träningen omfattar såväl vandring liksom olika moment som backträning, jägarvila och ryggövningar – så kallad funktionell träning.

–      Man kan vara vältränad eller otränad, var och en gör efter förmåga. Vi har haft alltifrån åttaåringar till deltagare över sextio, och vi anpassar både hastighet och övningar så att alla kan vara med. Exempelvis väljer man själv om man vill ha ett kilo eller max tjugo i ryggsäcken.

Några deltagare kommer från Lilla Edet, andra från Göteborg och enstaka ännu längre bort ifrån.

–      Flera återkommer, och jag har fått mycket positiv respons. En del tycker förstås att det är en jobbig träning, och det ska det också vara. Men vi avslutar alltid med fika och bad! Jag brukar också uppmana de som återkommer att bli medlemmar i roddklubben häruppe, för att gynna det lokala föreningslivet.

Lars har även startat vandringar i Väktorsjöområdet i Hjärtum, med grundläggande friluftskunskap som tema. Tre vandringar har det blivit hittills, där deltagarna gått cirka 15 kilometer med olika stopp för att lära sig göra upp eld, rena vatten, läsa karta och kompass, få tips på bra friluftsprylar som inte kostar skjortan och hur man gör om man skadar sig.

–      Många är faktiskt lite rädda för att ge sig ut i skogen och vandra. Jag vill skicka med en slags grundtrygghet så att fler vågar ta steget ut, och visa hur härligt det är att vara ute i naturen. Vi mår så bra av att vara i skog och mark, och deltagarna brukar lysa av stolthet efteråt, för att de faktiskt klarat av mer än de trodde.

Vandringarna i Hjärtum har start- och slutpunkt vid en parkeringsplats, så de som vill kan åka direkt hem efter vandringsdagen. De som vill stannar och tältar tillsammans med Lars vid Store Väktors strand, där han bjuder på exempelvis vildsvinsgryta med kantareller (egenskjutet och egenplockat!), ett glas vin eller öl och sedan prat och kanske lite sång i eldens sken.  Dessa vandringsturer har varit otroligt uppskattade berättar Lars:

–      Några har återkommit flera gånger för att det är så roligt, och nu planerar jag för fortsättningskurser för de som vill lära sig mer. Då blir det fler utmaningar med orienteringsstationer liksom jakt, slakt och fiske.

I nuläget har det kostat 300 kronor för Hjärtumsvandringarna, vilket i princip är självkostnadspris. I framtiden skulle Lars gärna vilja kunna leva på just den här typen av verksamhet:

–      Det finns massor med häftiga vandringar och överlevnadskurser som kostar hur mycket som helst, men det intresserar inte mig. Jag vill erbjuda naturupplevelser och kurser som de flesta har råd med.

(Foto: Lars Johansson)

Unika träningsmöjligheter i Hjärtum

By | Okategoriserade | No Comments

På Billerödsvallen i Hjärtum finns en aktivitetspark utan motstycke i kommunen. Men alltsammans började med en fritidsgård när byskolan skulle stänga. Hjärtums IS ordförande Martin Rapp berättar hur.

Hjärtums IS har under årens lopp haft flera olika typer av sportgrenar på sin repertoar, såsom fotboll, skidor, innebandy och bordtennis. Men det är fotbollen som varit dominerande – en gång i tiden hade man över tio lag igång samtidigt. Den tiden är tyvärr förbi, och idag har man endast ett A-lag igång. Något som innebär att lokalen, som till största delen ägs av kommunen, kostar mycket pengar i underhåll jämfört med hur mycket den används. För några år sedan stängdes dessutom byskolan, och både i Hjärtums IS liksom i Hjärtums Föräldraförening började man fundera över hur man kunde använda Billerödsvallen och samtidigt bidra till en meningsfull fritid för byns barn och unga.

– Drivna personer i som var medlemmar i båda föreningarna sökte pengar från Myndigheten för Civilsamhälle och Ungdomsfrågor, och fick bidrag till en projekttjänst för att kunna starta fritidsgårdsverksamhet i våra lokaler, berättar Martin Rapp, ordförande i Hjärtums IS tillika lagledare för klubbens A-lag.

En omfattande uppfräschning och förändring av lokalerna inleddes, där oanvända omklädningsrum blev till aktivitetsrum. Våren 2016 slogs portarna upp för fritidsgården Hjorten, och sedan dess har man bedrivit fritidsgårdsverksamhet på olika sätt.

– Något år senare kom nya funderingar på hur vi skulle kunna använda våra anläggning för mer fysisk aktivitet – vi har fantastiska möjligheter utomhus som är underutnyttjade. Vi samlade in idéer från våra unga, där man bland annat önskade en cykelbana, något att klättra på och en hinderbana. Sagt och gjort – vi skrev markavtal med EdetHus som äger marken och sökte återigen pengar, nu från Arvsfonden och Idrottslyftet. Det resulterade i 1,1 miljoner kronor för att bygga en aktivitetspark.

Att Hjärtum är en liten by på landet bidrog nog till att föreningen fick pengarna, tror Martin Rapp.

– Det är nästan en mil till Lilla Edet, bussförbindelserna är ganska dåliga härute och det är inte lätt för våra unga att ta sig till Lilla Edet för olika aktiviteter utan föräldrar som skjutsar. Vi skrev i vår ansökan att vi vill bidra till en levande landsbygd där vi samarbetar med övriga föreningslivet, men också att vi ville vara en anläggning för hela kommunen.

När aktivitetsplatsen stod färdig i början av 2018, hade Billerödsvallen en aktivitetsplats utan dess like – varken i kommunen eller närområdet. Här finns beachvolleyplan, balans- och motorikbana, ett klätterberg, en stor klätterställning för de mindre barnen, cykelbana och en tuff hinderbana som går i kuperad terräng. Hit kommer både barn och vuxna för att spontanträna och leka, men både skolor och idrottsföreningar har använt anläggningen för läger. Dessutom har en ny sektion startat i Hjärtums IS: OCR-träning. OCR står för Obstacle Course Running och innebär att man tränar och tävlar just på olika hinderbanor. Under terminerna är det OCR-träning både för vuxna och barn på söndagar, vintertid i Strömshallen och övrig tid på Billerödsvallen. Detta tillsammans med en Toughest-certifierad tränare som är medlem i Hjärtums IS.

– Vi har också börjat med bågskytte, och har ännu fler planer på gång för Billerödsvallen. Vår aktivitetsplats har blivit ett lyft för hela vår verksamhet, och under hösten ska vi satsa ordentligt på marknadsföring så att flera i kommunen men även i grannkommunerna kan nyttja vår unika anläggning, avslutar Martin Rapp.

Fotnot: Man behöver vara medlem i Hjärtums IS för att använda aktivitetsplatsen och träna med OCR-gruppen. Kontakta martinrapp@hotmail.com för mer info.

(Fotograf: Kent Eng)

(nedan: Martin Rapp, ordförande i Hjärtums IS)