Spara både pengar och miljö hemma – här är bästa tipsen!

By | Okategoriserade | No Comments

Vår energianvändning har skjutit i höjden och det håller inte för framtiden. Vi måste sänka vår energianvändning. Med små och enkla medel kan vi tillsammans göra stor skillnad och skapa en hållbar värld. Här nedan följer massor av enkla och bra energispartips från Allmännyttan – rum för rum!

KÖKET:

 • HANDDISKA INTE UNDER RINNANDE VATTEN. Om du diskar i en kvart under rinnande varmvatten går det åt 75 liter. Använd istället balja eller diskpropp.
 • KÖR MED FULL MASKIN. Om du använder diskmaskin: Kör med full maskin. Stäng av torkfunktionen som drar mycket energi. Skrapa av matrester innan disk istället för att skölja av dem. Använd kortast möjliga diskprogram. Blötlägg disken en liten stund så lossnar matresterna mycket lättare.
 • SÄTT LOCKET PÅ KASTRULLEN. Använd lock på kastrullen så kokar det snabbare. Det räcker med bara lite vatten i botten när du kokar ägg, potatis och grönsaker. Maten blir kokt av ångan. RÄKNEEXEMPEL: Du sparar 30 procent energi med locket på.
 • ANPASSA KASTRULLENS STORLEK TILL PLATTAN. Buckliga och repiga kastruller drar mer energi. Använd kastruller och stekpannor med plana bottnar och som passar till plattans storlek. RÄKNEEXEMPEL: Om spisplattan är 1 cm större än kastrullen ökar energiförbrukningen med 20 procent.
 • UTNYTTJA EFTERVÄRMEN. Stäng av spisen (om du inte har induktionsspis) och ugnen en stund innan maten är färdig och utnyttja eftervärmen. Om du bakat – passa på att laga mat i ugnen efteråt när den ändå är varm. RÄKNEEXEMPEL: Öppna inte ugnsluckan i onödan – varje gång du öppnar sänks temperaturen mellan 25 och 50 grader.
 • STÄLL IN RÄTT TEMPERATUR I KYL OCH FRYS.  I kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18 grader. Håll koll genom att sätta in en termometer. RÄKNEEXEMPEL: För varje grad extra kyla ökar du energiförbrukningen med 5–10 procent.
 • FROSTA AV FRYSEN MED JÄMNA MELLANRUM. Frosta av frysen med jämna mellanrum, speciellt om det är is i den. Det är också bra att dammsuga baksidan på kylen och frysen – minskar både energiåtgången och brandrisken.
 • TINA FRYST MAT I KYLEN ISTÄLLET FÖR MICRON. Ska du tina upp mat från frysen? Maten mår bättre av att du tar ut den i god tid och låt den tina i kylen istället för i micron. Låt även den varma maten svalna innan du lägger in den i kyl eller fryser in den.
 • ANVÄND MICRON FÖR SMÅ PORTIONER. Det är energismart att använda microvågsugnen när man vill värma små portioner mat.
 • STÄNG AV KAFFEBRYGGAREN. Du kan spara energi genom att hälla upp kaffet i termos när det är klart istället för att låta kaffet stå på i kaffebryggaren.
 • KOKA UPP VATTEN I VATTENKOKARE ISTÄLLET FÖR I EN KASTRULL PÅ SPISEN. Det är smart att använda vattenkokaren till annat än te och kaffe. Använd den även när du ska koka upp vatten till potatisen, äggen eller grönsaker. När vattnet kokat upp är det bara att fortsätta matlagningen på spisen. RÄKNEEXEMPEL: Om alla svenska hushåll kokade upp 2 liter vatten i vattenkokare varje dag istället för att koka i en kastrull på spisen – skulle vi spara motsvarande hushållsel till 50 000 villor.

BADRUMMET:

 • DUSCHA SNABBT OCH EFFEKTIVT ISTÄLLET FÖR ATT BADA I BADKARET. Genomsnittssvensken gör av med ungefär 200 liter vatten per dygn. En tredjedel använder vi för att hålla oss rena och fräscha. RÄKNEEXEMPEL: En kort dusch på fem minuter istället för en kvart kan minska årsförbrukningen för varmvattnet med 500 kilowattimmar per person. Stäng av vattnet när du tvålar in dig och tvättar håret. Använd en duschtimer om du vill hålla koll på tiden!
 • SÄG TILL VÄRDEN OM DROPPANDE KRANAR. En droppande kran kan på en dag dra lika mycket energi och vatten som en dusch och det till ingen nytta. Står kranen och droppar ett helt år motsvarar det 100 fyllda badkar med vatten – helt i onödan!
 • SÄG TILL VÄRDEN OM LÄCKANDE TOALETTER. I en läckande toalett kan över 1000 liter vatten per dygn försvinna i onödan. Det motsvarar nästan sju fulla badkar – per dygn!
 • ANVÄND INTE HANDDUKSTORK OCH GOLVVÄRME I ONÖDAN. Har du en elektrisk handdukstork i badrummet? Glöm inte att stänga av den när handdukarna är torra. Stäng av golvvärmen när den inte behövs och undvik gärna mattor och möbler på golv med golvvärme så att värmen får röra sig fritt. RÄKNEEXEMPEL: Om handdukstorken står på året runt kan den dra så mycket som 600 kilowattimmar (900 kronor) per år.

STÄNG AV VATTNET NÄR DU BORSTAR TÄNDERNA. Bara genom att låta vattnet stå och rinna under tiden du borstar tänderna gör att sex liter vatten per minut slösas i onödan.

SOVRUMMET:

 • STÄNG AV ALLT MED ETT TRYCK – ANVÄND GRENKONTAKT MED STRÖMBRYTARE. När du stänger av datorer, teveapparater, dvd-spelare och spelkonsoler med fjärrkontrollen blir de inte helt avstängda. De står i standby-läge och drar då energi. RÄKNEEXEMPEL: En vanlig spelkonsol drar 177 watt när den är igång men då till exempel inget spel körs på den. Det kan bli en onödig kostnad på upp till fem kronor per dygn – på en enda apparat. Det blir 1 825 kronor på år!
 • ANVÄND ENERGISPARLÄGE PÅ DATORN. Du kan själv ställa in att din dator ska gå ned i viloläge och att skärmen stängs av när du inte har använt den på en stund. Detta brukar finnas under energialternativ eller liknande.
 • ORDNA EN LADDNINGSSTATION TILL MOBILTELEFONER OCH BARNENS ALLA LEKSAKER. Så länge mobilladdaren sitter kvar i eluttaget drar den ström, även om mobilen är bortkopplad. Ha en laddningsstation för till exempel alla uppladdningsbara leksaker och spel som det är lätt att stänga av. Använd en grenkontakt med strömbrytare så är det lätt att stänga av.
 • MED LÄGRE TEMPERATUR SOVER DU BÄTTRE. Det är smart att dela in hemmet i olika zoner. Till exempel kan det vara skönt att ha lite lägre temperatur i sovrummet. Sänk gärna värmen ytterligare i rum som du inte använder eller när du åker bort. RÄKNEEXEMPEL: För varje grad som du sänker värmen minskar du energianvändningen med fem procent.
 • BYT TILL LÅGENERGILAMPOR ELLER LEDBELYSNING. Ju fler watt desto mer energi drar lampan när den är tänd. Byt till lågenergilampor i alla rum, även i sovrummet.
 • SLÄCK LYSET NÄR DU GÅR UT UR RUMMET. Tipset om att släcka lyset gäller förstås i alla rum, även sovrummet. Många tror att det går åt mer energi för att tända lamporna än att använda dem. Men det stämmer inte!
 • PLACERA INTE STORA MÖBLER FRAMFÖR ELEMENTEN. Värmen kan inte komma ut i rummet om du ställer stora möbler som till exempel en säng eller har långa gardiner framför elementet.
 • VÄDRA SNABBT MED TVÄRDRAG. Vädra med tvärdrag några minuter istället för att låta fönstren stå på glänt hela dagen. Då får du snabbt fräsch luft utan att släppa ut värme i onödan. Vädrar du för att få svalt i sovrummet är det bättre att dra ner värmen på elementen.
 • KOLLA TÄTNINGSLISTERNA. Vid fönster och dörrar läcker värmen ofta ut. Kolla dina tätningslister och kontakta din fastighetsskötare om du känner drag.

TVÄTTSTUGAN:

 • TORKSKÅPET ÄR EN STOR ENERGITJUV. Det går åt nästan lika mycket energi att torka ett par strumpor som att fylla hela torkskåpet. Anpassa torktiden så att fläkten inte står på i onödan. RÄKNEEXEMPEL: Ett gammalt torkskåp i en tvättstuga kan dra lika mycket energi som en normalstor villa på ett år.
 • TVÄTTA MED FULL MASKIN. Det går åt nästan lika mycket energi för att tvätta en tröja som att tvätta en full maskin. Och centrifugera väl – det förkortar torktiden och energiåtgången.
 • TVÄTTA INTE I FÖR HÖG TEMPERATUR. Tvätta inte i för hög temperatur. Använd energiprogram om det går. Dagens tvättmedel tvättar lika rent i 40 grader som 60 grader. Överdosera inte tvättmedlet utan läs på paketet hur mycket som behövs.
 • TA ANSVAR FÖR TRAPPHUSET. Tänd inte trapphusbelysningen om det inte behövs. Och släck om det står och lyser i onödan. Om fönstren i trapphusen är öppna stäng dem. Använd inte hissen om du inte behöver.
 • LUFTTORKA TVÄTTEN – DET ÄR MEST ENERGISNÅLT. Låt tvätten hängtorka om det inte är så bråttom! Använd torktumlare och torkskåp sparsamt – de är stora energitjuvar! RÄKNEEXEMPEL: Ett hushåll som tumlar sin tvätt fyra gånger i veckan skulle spara el för närmare 800 kronor per år på at hänga tvätten i stället för att torktumla.

VARDAGSRUMMET:

 • STÄNG AV MED STRÖMBRYTAREN ISTÄLLET FÖR MED FJÄRRKONTROLL. Dator, TV och annan elektronik använder energi även när de står i standby-läge (viloläge). En del apparater drar nästan lika mycket ström när de står i standby och inte används, som när de är påslagna. RÄKNEEXEMPEL: Tio procent av all hushållsel i Sverige går till hemelektronik som står i stand-by. Det motsvarar värme och el till 64 000 villor under ett helt år.
 • VÄLJ ENERGIEFFEKTIVA ALTERNATIV NÄR DU KÖPER ELEKTRONIK. Om du ska köpa ny tv försök hitta en med inbyggd digitalbox som klarar de sändningar du har hemma. Då slipper du ha en separat digitalbox som kan dra lika mycket el som en mindre tv. Naturskyddsföreningen har listat de mest energieffektiva tv-apparaterna på toptensverige.se. Där hittar du även energismarta kylar, lampor, fönster, torktumlare och tvättmaskiner.
 • SLÄCK LYSET NÄR DU GÅR UT UR RUMMET. Många tror att det går åt mer energi för att tända lamporna än att använda dem. Men det stämmer inte! Det stämmer heller inte att tändning och släckning snabbt sliter ut lampan i ett vanligt hem. RÄKNEEXEMPEL: Belysning står för en fjärdedel av hemmets energianvändning. Det motsvarar cirka 750 kWh på ett år i en genomsnittlig lägenhet – en kostnad på över 1000 kronor.
 • BYT TILL LÅGENERGILAMPOR ELLER LED-BELYSNING. Ju fler watt desto mer energi drar lampan när den är tänd. I en glödlampa omvandlas endast 10 procent av energin till ljus, medan resten blir till värme. I lågenergilampor och LED-lampor omvandlas mer av energin till ljus. Från den 1 september är dock försäljning av glödlampor förbjuden i EU. RÄKNEEXEMPEL: Lågenergilampor använder ungefär en fjärdedel så mycket el som en glödlampa gör. Det innebär att du kan byta en 60 W glödlampa mot en 15 W lågenergilampa och en 40 W mot en 10 W lågenergilampa och ändå få samma ljusutbyte. Ladda ner appen ”Lampguiden” från Energimyndigheten som hjälper dig att välja rätt när du ersätter dina gamla glödlampor med ny energieffektiv belysning.
 • VÄDRA SNABBT MED TVÄRDRAG. Vädra med tvärdrag några minuter istället för att låta fönstren stå på glänt hela dagen. Då byts luften utan att rummet kyls ner.
 • DRA FÖR GARDINER OCH PERSIENNER PÅ NATTEN. Gardiner och persienner hjälper till att hålla kylan ute och du behåller värmen i rummet. Anmäl alla fönster och dörrar som drar kallt till hyresvärden.
 • PLACERA INTE STORA MÖBLER FRAMFÖR ELEMENTEN. Värmen kan inte komma ut i rummet om du ställer stora möbler som till exempel soffan eller har långa gardiner framför elementet.
 • FÅ KOLL PÅ ENERGIFÖRBRUKNINGEN. I många kommuner kan du låna en elmätare av kommunens energirådgivare eller på biblioteket och kolla vilka el-apparater som slukar mest ström.
 • KOLLA TÄTNINGSLISTERNA RUNT DÖRRAR OCH FÖNSTER. Vid fönster och dörrar läcker värmen ofta ut. Kolla dina tätningslister och kontakta din fastighetsskötare om du känner drag.
 • STÄNG INTE VÄDRINGSLUCKOR OCH VENTILER. Ett hyreshus är byggt för att ha en fungerande cirkulation av luft. Om ventiler är stängda eller igensatta slutar luftväxlingen att fungera effektivt, och halten av skadliga ämnen i luften stiger.

Utan hemförsäkring kan olyckan bli väldigt dyr

By | Okategoriserade | No Comments

Eftersom EdetHus fastigheter haft en del brandincidenter, vill vi påminna om hur oerhört viktigt det är att ha en hemförsäkring. Om du glömmer spisplattan på och du inte har hemförsäkring, kan det bli mycket dyrt. Om olyckan dessutom sprider sig till grannarnas egendom kan du tvingas betala även för detta, oavsett om det var en olyckshändelse eller ej. Har du till på köpet varit vårdslös, kan du bli ersättningsskyldig även för fastighetens skador. Men – även om det börjar brinna hos grannen eller i trappuppgången och din lägenhet blir rökskadad av detta, så är det din hemförsäkring som ger ersättning, ingen annans.

Den vanligaste orsaken till brand i flerfamiljshus är en glömd spisplatta. Om du ofta glömmer spisen, ska du kanske överväga att installera en spistimer/spisvakt. Kolla också regelbundet att din brandvarnare funkar, genom att trycka på testknappen.

Och: Se till att du har en hemförsäkring. Den är ett slags grundläggande försäkringspaket som kan ge ersättning för dina saker om de blir stulna eller skadas i en brand- eller vattenskada. Dessutom innehåller alla hemförsäkringar bland annat ett reseskydd, ett rättsskydd och ett skadeståndsskydd.

Alla hemförsäkringar innehåller:

 • Egendomsskydd (lösöre)
  Ger ersättning t ex vid brand eller stöld.
 • Reseskydd, gäller i 45 dagar (eller hos vissa bolag i 60 dagar).
  Ersätter bland annat kostnader för sjukvård som annars kan kosta dig hundratusentals kronor, och ambulansflyg som kan kosta uppåt en miljon kronor.
 • Ansvarsskydd (skadeståndsskydd)
  Kan betala skadestånd som du krävs på.
 • Rättsskydd (juridiskt ombud)
  Kan ersätta dina kostnader för ett juridiskt ombud vid en tvist.
 • Överfallsskydd
  Kan ge ersättning om du till exempel blir misshandlad.

Tilläggsförsäkringar

För att få din hemförsäkring att täcka fler händelser kan du utöka den med bland annat ett allrisktillägg (Drulle), ett utökat reseskydd och ibland även en olycksfallsförsäkring (för fritid).

Flera mer omfattande hemförsäkringar innehåller redan från början ett allrisktillägg och ett utökat reseskydd. Ibland ingår också ett utökat skydd för hemelektronik (nyvärdesersättning). Tänk på att en olycksfallsförsäkring aldrig ingår i en hemförsäkring från början.

Med en Allrisk i hemförsäkringen kan du få ersättning för plötsliga och oförutsedda händelser som inte ersätts genom grundskyddet. Till exempel om du tappar kameran i sjön eller skadar dina glasögon.

Ett bra reseskydd ingår i alla hemförsäkringar. Med tillägget Utökat Reseskydd får du även ett avbeställningsskydd och en möjlighet till ersättningsresa.

Samma hemförsäkring för alla i hushållet

En och samma hemförsäkring gäller oftast för alla som är skrivna på samma adress och som delar hushåll med varandra. Hos några bolag krävs i stället att varje person som ska omfattas namnges i försäkringsavtalet, detta kan även kombineras med krav på hushållsgemenskap. Om du har barn under 18 år, men som inte är folkbokförda hos dig, gäller som regel din hemförsäkring ändå för barnen medan de är hos dig.

Hemförsäkringar gäller ett år i taget

En hemförsäkring gäller för ett år i taget. Under den tiden (ditt försäkringsår) kan du normalt inte byta eller säga upp din försäkring, inte heller om du flyttar till en annan bostad. Du kan endast säga upp försäkringen i förtid om ditt försäkringsbehov upphör, det anses det göra om du till exempel flyttar utomlands eller flyttar ihop med någon som redan har en hemförsäkring.

Saker som täcks av hemförsäkringen

Försäkringen omfattar alla saker som du äger, hyr eller lånar för ditt privata bruk. Exempelvis gäller den för dina möbler, kläder, husgeråd, hushållsapparater och din hemelektronik.

(Källa: konsumenternas.se)

Nya perspektiv med praktikant

By | Okategoriserade | No Comments

– Väldigt lärorikt, och jag har dessutom fått vara med under omorganisationen.

Det säger Johan Rydin, som haft praktik på EdetHus från oktober till december.

Johan Rydin har ett år kvar på Fastighetsförvaltarutbildningen på Newtons Yrkeshögskola i Göteborg, och praktikperioden på EdetHus är hans första under utbildningen. Att han hamnade i Lilla Edet var lite en slump, men när han letade praktikplats fanns en kompis i bekantskapskretsen som jobbade på Lilla Edets kommun. Det kommunala bostadsbolaget EdetHus passade perfekt, mycket på grund av att det var en hyfsat liten organisation med nära till både planering, beslut och arbete på fältet. Men också för att man även förvaltar en hel del industrilokaler, vilket inte är så vanligt.

– Jag har fått ta mycket eget ansvar, vara med lite överallt och fått en väldigt bra inblick i hur företaget fungerar. Det är nyttiga erfarenheter för framtiden, säger Johan.

Tidigare jobbade han på Systembolaget, och det var när han letade bostad i Göteborg som han började intressera sig för fastighetsfrågor. Att hitta bostad i Västsveriges största stad var som att leta en nål i en höstack, och han ställde sig ofta frågan: ”Varför ser bostadsmarknaden ut så här, vad är problemet?”

– Jag blev nyfiken på fastighetsförvaltning, och började plugga. Under utbildningens gång har jag förstått att bostadsmarknaden är en komplex fråga, och att fastighetsförvaltning handlar om så mycket mer än att lösa bostadsbristen. Det är ett spännande område!

Johan Rydin hade turen att få vara med mitt under EdetHus omorganisation av personalen, där man sedan årsskiftet infört tjänsten Fastighetsvärd samt i samband med detta också planerat för olika utbildningar som behövs.

– Jag har fått sitta med under planeringsmöten och samtal med personalen, och det har varit väldigt intressant att få inblick i hur man går tillväga för att sjösätta en ny organisation.

Ett eget projekt har Johan Rydin också haft: Att kartlägga och strukturera upp alla olika elmätare på Lödöse varvsområde.

– Jag gillar ju det här med ordning och reda, så det var en rolig utmaning. Vi hade en teknikkurs i våras på utbildningen och även om man lär sig saker där, så blir det helt annorlunda när man kommer ut i verkligheten och fattar hur allting hänger ihop.

VD Lars Wijkmark är mycket nöjd med Johan Rydins insats, och konstaterar att EdetHus löpande arbetat med att få överblick över elmätarna på varvsområdet, men att det tar tid eftersom det mer akuta, dagliga förvaltningsarbetet får gå före.

– Nu kunde Johan dels få en konkret uppgift att lösa, vilket är en bra erfarenhet när man gör yrkespraktik. Och dessutom fick vi hjälp med att slutföra ett arbete som annars tagit längre tid.

Att få in nya perspektiv och andra ögon utifrån är också något Lars Wijkmark uppskattar med att ha en praktikant. Dessutom är det en viktig framtidsfråga när det gäller rekryteringen:

– Det finns en brist på kompetens just när det gäller fastighetsförvaltning. De som jobbar här kommer ofta in med andra utbildningar i bagaget, som byggnadsingenjör eller jurist. Har man läst till fastighetsförvaltare som yrkesutbildning har man en mycket bredare och samtidigt mer specialiserad kompetens som är väldigt viktig.

Johan Rydin är också mycket nöjd med sin praktikerfarenhet från EdetHus, och siktar nu på att fylla på med mer kunskaper inför sin nästa praktik.

– Jag vill lära mig mer om projektering liksom ekonomi och budgetarbete, och det är inte alls omöjligt att jag kommer tillbaka till EdetHus, avslutar han.

Nu ska matresterna sorteras

By | Okategoriserade | No Comments

Under 2020 inför Lilla Edets kommun insamling av matavfall, och det kommer att ske etappvis. För alla som bor i lägenhet startar insamlingen i maj.

2018 beslutade regeringen att kommunerna ska erbjuda separat matavfallsinsamling senast 1 januari 2021. Lilla Edets kommunfullmäktige beslutade i oktober 2019 att införa insamling av matavfall för att uppnå de uppsatta miljömålen. Och i år ska det alltså bli verklighet:

– 30 procent av allt avfall är mat, och det är en viktig insats för miljön om vi kan sortera ut det och göra biogas eller biogödsel istället, säger Raimo Proos, ansvarig för fastighetsservice på EdetHus.

Alla hyresgäster kommer att få påshållare och påsar för matavfallet, och nya sopkärl för detta kommer att placeras ut vid fastigheterna. Hur ofta kärlen ska tömmas är inte helt klart i dagsläget, men mer information om detta kommer att skickas ut i god tid till EdetHus alla hyresgäster.

– Nu hoppas jag att vi alla hjälps åt att se till så att alla matrester hamnar rätt, och inte i de vanliga soporna, avslutar Raimo Proos.

Här får du svar på de vanligaste frågorna om matavfallsinsamlingen.

Nu ska julen ut!

By | Okategoriserade | No Comments

Nu börjar julgranarna sjunga på sista versen – iallafall om de är äkta vara. Tänk bara på att du inte får slänga den varsomhelst. Har du köpt en gran, är du också ansvarig för vad du gör med den – och en julgran räknas som grovavfall. Lämna den på återvinningscentralen i Göta! Öppettider hittar du på lillaedet.se/avc

Kolla brandvarnaren!

By | Okategoriserade | No Comments

Alla EdetHus hyresgäster har brandvarnare installerade i sina lägenheter, liksom brandsläckare. En undersökning som MSB har genomfört visar att 97 procent av alla hem har en brandvarnare. Däremot säger 35 procent att de aldrig testar den. Det är jätteviktigt att du som hyresgäst regelbundet kollar så att batterierna i brandvarnaren funkar.

Du testar brandvarnare genom att trycka på testknappen. Då testas brandvarnarens funktion, inklusive att batteriet fungerar. Du får en signal som kvitto på att den fungerar. Om brandvarnaren inte ger ifrån sig en signal när du trycker på knappen kan batteriet vara slut och då behöver du byta ut det. Hjälper inte det kan du behöva byta ut hela brandvarnaren.

Testa brandvarnare:
• en gång i månaden
• när du satt upp en ny
• när du bytt batteri
• när du varit bortrest en längre tid (en till två veckor)
• när du gjort rent den

…eller kanske det fiffigaste av allt: registrera dig för SMS-påminnelse här: 

Man ska aldrig testa en brandvarnare med öppen låga eller rök. Röken kan smutsa ned varnaren. Test med öppen låga kan skada brandvarnaren samt innebära fara för omgivningen.

När man trycker på testknappen aktiverar också batteriet. Batterier kan tappa sin laddning om de inte aktiveras på länge. Risken finns då att batteriet laddar ur helt utan att brandvarnaren ger ifrån sig någon varningssignal.

En brandfilt är ett bra komplement till en brandsläckare för att släcka mindre bränder eller minska spridning av en brand som uppstått. Titta efter beteckningen EM1869 som betyder att filten klarat EU:s standardtest.

Källa: MSB

Både brandvarnare och brandfiltar kan också vara riktigt snygga inredningsdetaljer – kolla här:

(Brandvarnare Kupo och Lento från smartasaker.se, brandfilt Solstickan från designtorget.se och brandfilt Lotta Friberg Korsstygn från if-sakerhet.se)

 

VD har ordet

By | Okategoriserade | No Comments

Så här på årets sista dag (med sol!) passar det fint att reflektera lite över vad som hänt under året, och fundera över vad 2020 kommer att bära med sig.

Under 2019 har EdetHus inte haft de där stora och spektakulära projekten som vi kunnat se tidigare år. Det beror framför allt på två saker: Det ena är att det inte finns många detaljplaner som är byggfärdiga, men det är något som vi under de kommande åren skall råda bot på. Det andra är att byggmarknaden varit överhettad och byggpriserna för höga. Till på köpet försvann det statliga investeringsstödet vilket gjorde att kalkylerna inte gick ihop. De höga byggpriserna resulterade bland annat i att utbyggnaden av Hercules-området inte blev av i höstas.

Däremot har vi gjort stora underhållsinsatser, något som kanske inte alltid är så väl synligt för våra kommuninvånare. Under året har vi utfört underhållsåtgärder för 17 miljoner kronor i våra fastigheter. Det är dubbelt så mycket som enligt nyckeltalen är normalt per år. Det handlar om stambyten, takbyten, fönster– och fasadbyten, liksom det vanliga inre underhållet.

För näringslivet har 2019 varit ett innehållsrikt år. Lilla Edet fick ett eget bryggeri som huserar i våra lokaler, Lödöse Varv har fått fler och fler hyresgäster som exempelvis LM Stålteknik, och den unika plastindustrin Designed Chemistry växer och fick tillgång till mer lokalyta på Göta.

Under 2019 har EdetHus också hjälpt kommunen att växa genom att andra exploatörer kunnat starta byggprojekt. Till exempel köpte BoKlok byggklar mark av oss och startade byggnation av ett 80-tal bostäder i Göta.

I slutet av året köpte EdetHus fastigheten Badhuset 7 av Fortinova. Med det köpet vill vi skapa en helhet i centrum med fler bostäder och därmed också underlag för ökad handel och service.

Vad hoppas vi då av 2020? Ja, vi tänker dra igång flera planarbeten, dels för centrumbygget jag nämnde ovan, liksom undersöka möjligheterna att bygga radhus vid Smörkullen. Första steget till en förstudie av Lödöse Varv har också tagits, där man ska analysera förutsättningarna för att påbörja en detaljplan för bland annat bostäder på området.

Vi hoppas även komma igång med nya industrilokaler på Hercules, vilket finns stor efterfrågan på. Vi planerar också för ett nytt ventilationssystem på Fuxernaskolan, och det blir stambyte på Hantverkaregatan.

Under 2020 kommer även vår egen organisation att förändras något. Tjänsten Fastighetsvärd kommer att ha ”egna” fastigheter som man ansvarar för. Det skapar dels trygghet för hyresgästerna, medan värdarna får bättre kunskap om fastigheternas och hyresgästernas behov. Arbetet blir också mer effektivt, eftersom bilkörandet minskar betydligt. Under januari månad kommer vi att gå ut med en kundenkät avseende fastighetsskötsel, som vi väldigt gärna vill att ni som hyresgäster deltar i.

I skrivande stund återstår bara för mig att önska er alla ett gott slut, och må 2020 bli ett riktigt fint år!

Lars Wijkmark, VD.

 

Egen fastighetsvärd är guld värd

By | Okategoriserade | No Comments

Från och med januari blir personalorganisationen på EdetHus lite annorlunda. Tjänsten Fastighetsvärd kommer att ha ”egna” fastigheter som man ansvarar för, vilket även inkluderar ett visst budgetansvar. EdetHus har tidigare haft ett liknande upplägg, men nu blir det mer tydligt och avgränsat.

– Det här blir ett lyft både för hyresgästerna och personalen. Hyresgästerna å ena sidan kan känna en trygghet i att de vet vem från EdetHus som rör sig i området och som hjälper dem. Fastighetsvärdarna å andra sidan lär känna sitt område ordentligt och får bättre kunskap om både fastighetens och hyresgästernas behov. Det blir också betydligt mindre bilkörning vilket är viktigt med tanke på miljön, men också för att arbetet blir mer effektivt, säger VD Lars Wijkmark.

De flesta av de ”nya” fastighetsvärdarna har på olika sätt arbetat med fastighetsskötsel tidigare, medan det för några få blir något nytt. Alla fastighetsvärdar kommer att få relevant utbildning vare sig det gäller el och rör, arbete på tak, hyresjuridik, ekonomi eller annat. Allt för att personalen ska känna sig trygg med att man har de kunskaper som behövs för den typ av väldigt varierande arbetsuppgifter man ställs inför som fastighetsvärd.

Lars Wijkmark poängterar dock att felanmälningar även fortsättningsvis görs på samma sätt som tidigare, via hemsidan eller att man ringer 0520-49 41 19. Fastighetsvärdarna tar alltså inte emot några felanmälningar.

– Vår arbetsledare Raimo Proos kommer att ansvara för att alla felanmälningar åtgärdas, antingen av fastighetsskötarna själva eller interna/externa hantverkare.

Fotnot: Mer information om den nya organisationen kommer att skickas ut till hyresgästerna framöver, och sättas upp i trapphus.