Utby sommarkafé en succé varje år

By | Okategoriserade | No Comments

– Det här stället är ju toppen, och vilket gott fika sen!

Anita Gustafsson och Maj-Britt Eriksson sitter och löser korsord samtidigt som de äter äggost och dricker kaffe, och är helt eniga om att Utby Vestens sommarkafé är en av kommunens pärlor. Det är nu nionde året som Utby Vestens Byalag driver sommarkafé här, där gästerna kommer från såväl andra sidan gatan som fjärran orter. Nya besökare hittar hit varje sommar, men även stammisar som inte vill missa det här för allt i världen. Här serveras nämligen endast hembakt, liksom delikatesser som lefsa och äggost. Delvis hänger det på vem som bakat – för det är olika.

– Sommarkafét är årets händelse här i byn, och vi brukar vara runt 20 personer som turas om att stå i kafét eller baka. Men vi har också en hel del andra aktiviteter resten av året, säger Pernilla Björnberg, som är ordförande i byalaget.

Samlingspunkten är Utbys gamla bastu, som fram till år 2000 drevs av kommunen. EdetHus äger fortfarande fastigheten, men byalaget tog över själva verksamheten och fick Leader-bidrag för att rusta upp till sprillans ny gemensamhetslokal med pentry. Varje torsdag är det bastubad för kvinnor, på fredagar är det männens tur. Dessemellan har man alltifrån stickkafé till adventskryss och klädbytardagar. På somrarna har man även musik och dans på Ödsmåls loge, som tillhör familjen Björnberg.

– Det är verkligen härlig gemenskap här, med både unga och äldre, nyinflyttade och urbefolkning, konstaterar Pernilla Björnberg, som själv bott här sedan 2005 men vars pappas släkt kommer härifrån.

Kafét drar mellan 35 och 100 gäster varje dag, och på onsdagarna när det är musikquizz  är det ofta fullt hus, så då gör man bäst i att bänka sig redan klockan sex. Förra onsdagen kom 115 personer, och ikväll är det dags igen.

– Man känner sig så välkommen här, och det är både trivsamt och personligt med udda möbler, dukar och blommor i vas, säger Anita Gustafsson.

Maj-Britt Eriksson instämmer, och tycker det är toppen att det ligger så nära Hjärtum, där hon bor.

– Hit kommer jag fler gånger!

Läs mer på utbyvesten.se

 

(Nedan: Anita Gustafsson och Maj-Britt Eriksson, två av kafégästerna)

(Förra onsdagens musikquizz med Josefin Johansson och Henke de Ridder)

(Fullt hus när det är musikquizz)

Under två veckor i juli varje sommar är det sommarkafé i Utby Bastu – och så här efter nio år kommer det såväl nya besökare som trogna återkommande gäster, från när och fjärran.

Sommarjobbarna i full gång

By | Okategoriserade | No Comments

Utanför lägenheterna vid Klockarevägen står David Rapp och Liam Uggledahl och oljar in soptunneskjulet. Innan dess fick staketen vid Fornvägen samma behandling. David är inne på sin andra vecka som sommarjobbare, medan Liam gör sin andra dag. Liam hade sökt flera olika sommarjobb, men var ute lite försent. Då fick han frågan av Raimo Proos om han ville jobba ett par veckor på EdetHus.

– Jag har fått trimma buskar och olja in staket och trappor. Det är roligt att man får göra olika saker, dessutom är det bra att få komma ut i vuxenvärlden och få en känsla för hur det är att jobba och ta ansvar.

Det här är femtonåriga Liams första riktiga sommarjobb, och eftersom han precis köpt moped kommer pengarna väl till pass för att betala bränsle. David Rapp är 18 år och har nyligen fått körkort, så även han är glad över att tjäna extrapengar:

– En full tank kostar mig nästan tusen spänn! Sen sparar jag till en resa med kompisarna också.

Eftersom David är 18 får han köra åkgräsklippare, och vid EdetHus fastigheter är det många och stora gräsmatteytor som ska klippas.

– Allting är roligt – utom att rensa ogräs! Häromdagen var vi på Fuxerna och hjälpte en lärare att packa saker som skulle slängas, och flytta möbler. Det blir aldrig långtråkigt, det gillar jag.

Att vara utomhus hela dagarna gör att killarna är rätt så trötta när arbetsdagen är slut. Lägga sig i tid är därför A och O. Både Liam och David tycker att sommarjobbet flyter på bra, och att det alltid finns någon att ringa om det behövs.

– Raimo är en jättebra chef! Han frågar alltid hur det går, och säger att vi ska dricka mycket och ta pauser ibland ibland när det är varmt. Det är också väldigt trevlig stämning på EdetHus och man känner sig väl omhändertagen.

Raimo Proos ansvarar för fastighetsskötseln på EdetHus och är mycket nöjd med sina sommarjobbare:

– De hugger i och gör så gott de kan, och förutsättningarna har inte varit helt lätta med tanke på den enorma växtlighet som blev nu i början av säsongen. Det är mycket klippande, rensande och röjande.

För de flesta ungdomarna utgör sommarjobbet på EdetHus deras första arbetstimmar i livet, vilket är en betydelsefull erfarenhet. På EdetHus börjar man alltid med två veckor, sedan kan man få förlängt vid behov, och om man ser att det funkar bra.

– Just den här perioden i juli är det jätteviktigt att vi har duktig personal, eftersom många av de ordinarie är på semester. Minst lika viktigt är också att vi har några med körkort, och David är en av fyra som får köra de tunga maskinerna.

Raimo Proos konstaterar att det klagas mycket på dagens ungdom – att de är bortskämda, lata och inte vill ta ansvar.

– Min erfarenhet är att om alla får en chans, visar det sig ofta att de både vill och kan. Flera av våra sommarjobbare kommer tillbaka, och det känns alltid lika roligt!

 

 

 

 

 

 

 

Bouleklubben trivs i Göta

By | Okategoriserade | No Comments

När Ströms Stallar revs för några år sedan blev föreningen Boulestallet hemlösa. Numera håller de till i EdetHus fräscha lokaler bredvid återvinningen i Göta, där de har banor både inom- och utomhus.

– Vi kan faktiskt inte ha det bättre, säger föreningens ordförande Kenneth Persson.

Utomhusbanorna i Göta är som en lugn oas mitt emellan E45:ans brus och aktiviteten på Göta industriområde. Åtminstone tjugotalet män och kvinnor är djupt koncentrerade på den lilla bollens olika placeringar i gruset. Det är nämligen den man ska hamna så nära som möjligt med sitt klot. Margareta Olsson siktar noggrant när sista kulan ska kastas. Resultatet blir ett ”äsch” från hennes sida. Visst är det kul att tävla, konstaterar hon.

– Men gemenskapen är minst lika viktig. Det är lika roligt att komma hit varje gång!

Flera av deltagarna har varit med i bouleklubben i många år. Som Bertil Bengtsson, som just idag sitter i förrådsdörren och tittar på när de andra spelar, för han är nyopererad.

– Jag började för tjugo år sedan, och sedan dess har vi hållit hus på flera olika ställen. Ekaråsen, Stallarna… Jag och min fru Greta-Lisa försöker komma hit två gånger i veckan, och det är lika populärt på vintern som det är nu på sommaren.

Bertil Bengtsson är tacksam för de eldsjälar som finns i föreningen, som ser till att saker blir fixade och resor arrangerade. Till exempel ska föreningen göra en bussutflykt till Kullabygden i juli, och det är redan över fyrtio anmälda.

– Ja, det är verkligen socialt i den här klubben, vi spelar, pratar och har väldigt roligt tillsammans, konstaterar Kenneth Persson, som varit ordförande i fem år. Han visar oss runt i den stora inomhushallen, som EdetHus gjorde i ordning under våren 2017. Då fick väggarna isolering och värmepumpar, liksom ett antal boulebanor som håller de godkända minimimåtten. Även banorna utomhus har EdetHus byggt.

– Vi är inte ett dugg ledsna över att flytta från Stallarna, för där var det kallt på vintrarna och inte alls lika bra. Här har vi fler och bredare banor, och EdetHus har varit hur bra som helst mot oss.

Föreningen har själva bekostat den fina cafédelen med pentry, bord och stolar, där det självklart ofta fikas.

– Borden och stolarna kom vi över billigt från Folkets Hus för flera år sedan, så där hade vi tur! Dessutom har vi ett litet bibliotek här, där folk både lämnar och lånar böcker.

Bouleklubben har öppet tre dagar i veckan – måndag, tisdag och torsdag. Att spela kostar en tia varje gång, och det låga priset är viktigt, menar Kenneth Nilsson:

– Många klubbar tar tjugo-trettio kronor, men för oss är det viktigt att alla ska ha råd. Tack vare detta har vi många medlemmar, och det är jätteroligt!

Prövat våra vandringsleder?

By | Okategoriserade | No Comments

Idag är första semesterdagen för många. Kanske reser du bort, men om du råkar vara på hemmaplan har vi det perfekta tipset för dig: Lilla Edets kommun har fantastiska vandringsleder, och om du inte prövat någon av dem ännu är det kanske dags att göra det nu! Det finns dessutom en vandringsled för varje smak – korta och längre, lättgångna, medeljobbiga eller tuffa. Lilla Edet har bland annat tre av Bohusledens 27 etapper, från Hjärtum i norr genom Västerlanda till Svartedalen i söder. Etapperna går genom ett sjörikt och vackert skogslandskap där det finns vindskydd och grillplatser.

Vid alla kommunens leder ska det finnas större informationstavlor med kartor och annan information om området. Längs med lederna finns också iordningställda rast- och grillplatser samt mindre informationstavlor med upplysningar om intressanta natur- och kulturvärden, men man kan också läsa om varje område för sig under högra rubriken ”Mer information” på denna sida: Vandringsleder och strövområden.

  • Vandringsleden från Hjärtum till Lille-Väktor är cirka 3,5 kilometer och ansluter till vandringslederna vid Väktorsjö-området. Leden är lättvandrad, men ingen rundslinga.
  • Väktorsjöområdet och Utby i Hjärtum, leder från 2 till över 8 kilometer.
  • Ryrsjön- och Högstorpsområdet i Lilla Edet, leder mellan 3 och 7 kilometer.
  • Pingstalund och Spetalsbergen i Lödöse, leder mellan 2 och 6 kilometer.

Här nedan finns en länk till en informationsbroschyr om ovanstående leder, med kartor och annan bra information! Smart att skriva ut och ta med på vandringen: Vandra i nära natur

(Foto ovan: Store-Väktor/Pernilla Fredholm)

Pilgrimsleden Göteborg-Lödöse-Skara

En vandringsled mellan Göteborg till Lödöse och vidare mot Skara är under uppbyggnad. Leden blir en länk mellan de medeltida vallfartsorterna Santiago och Nidaros. Den är godkänd som S:t Olofsled och märks upp med S:t Olofsmärken. Leden ingår i European Cultural Routes. Närheten till allmänna kommunikationer gör att man kan dela upp sträckan i lagom långa dagsetapper. Mer information och kartor hittar du här: http://www.lodose.eu/

(Foto ovan: Pilgrim Göteborg – Lödöse – Skara)

Pilgrimsled i Västerlanda

I Västerlanda finns en 11 km lång pilgrimsled som går mellan St Olofs Källa, Källseröd (nära Thorskogs Slott) och till Västerlanda kyrka. Utmed leden finns ett par rastställen med bord. Det är ingen rundslinga. Läs mer om leden här: Pilgrimsleden Västerlanda

(Foto ovan: Ingemar Carlsson/Pilgrim i Västerlanda)

Ny lokal för biblioteket i Lödöse

By | Okategoriserade | No Comments

Biblioteket i Lödöse är i flyttartagen – fast inte särskilt långt bort. I september kommer man att få ett helt eget utrymme i Lödöse museum.  Fram till nu har man huserat inne i själva museet tillsammans med museiverkstaden, men i takt med nya arkeologiska fynd i området, behöver nu museet bygga om sina utställningar med större plats för sina föremål. Biblioteket flyttar därför in i salen för tillfälliga utställningar, där EdetHus just nu förbereder lokalen.

Förutom hyllor längs med väggarna, kommer det även att finnas flyttbara hyllor för att göra rummet så flexibelt som möjligt. Två stora bord med sittplatser kommer att vara i fokus, liksom en barnavdelning med sittplatser i form av en liten läktare.

– Barnverksamheten är en jätteviktig del av biblioteket, där vi i samarbete med barnbibliotekarien bland annat erbjuder möjligheten att vara med i bokklubbar för barn och ungdom, berättar Krystyna Öjerskog, bibliotekarie och filialföreståndare i Lödöse.

Biblioteket i Lödöse är en filial till Lilla Edets bibliotek, och utgör ett unikt samarbete mellan folkbibliotek och museum. Här har man en historisk profil med särskild inriktning på barn- och ungdomslitteratur om medeltiden. Man samarbetar också med föreningar i bygden och bedriver olika typer av verksamhet som författarbesök, bokcirklar och möjlighet att vara med i en sy- och handarbetsgrupp.

– Det som är så roligt med att vi finns i samma lokaler som ett museum, är hur vi berikar varandra. De som ofta går till biblioteket är verkligen inte alltid samma människor som gärna går på museum. På det här viset får våra besökare upptäcka nya saker, säger Krystyna Öjerskog.

Bibliotekens digitala uppdrag lever självklart också vidare i den nya lokalen, med datorer, surfplattor, skärmar liksom även möjlighet att kopiera och skriva ut till självkostnadspris. I korridoren utanför kommer det att finnas ännu fler sittmöbler, tidningar och tidskrifter.

Inne i bibliotekssalen finns glasdörrar som leder rakt ut på gräsmattan bakom museet, och även här kommer det att erbjudas utemöbler och madrasser. Christina Hurtig, som är bibliotekschef i Lilla Edet, ser liksom Krystyna Öjerskog fram emot nyinvigningen:

– Vi ska ju vara som ett vardagsrum, med möjligheter att ta del av litteratur, kunskap och information. Biblioteken är ett forum i samhället som är gratis och tillgängligt för alla, och det har vi verkligen haft i fokus när vi planerat det nya biblioteket!

Lödöse nya bibliotek invigs den 5 september. Fram till dess hänvisas låntagarna till biblioteket i Lilla Edet.

(Bild nedan: Krystyna Öjerskog och Christina Hurtig)

mötas,

Rökförbud för nya hyresgäster

By | Okategoriserade | No Comments

Rökförbudet är som bekant redan verklighet i våra nyproducerade lägenheter. Men nu kommer förbudet även att gälla alla nya kontrakt som skrivs efter den första juli, enligt ett beslut i EdetHus styrelse. Förbudet gäller, förutom själva lägenheten och i byggnaden, även i byggnadens omedelbara närhet så som balkonger, uteplatser med mera. Däremot omfattas inte nuvarande hyresgäster av förbudet.

– Det kan tyckas konstigt och orättvist, vilket jag har förståelse för. Men rent juridiskt är det idag mycket svårt för oss att införa ett sådant förbud för nuvarande hyresgäster. Det skulle nämligen kunna ses som en ”oskälig hyresvillkorsändring” eftersom det här kravet inte fanns när dessa hyresgäster skrev kontrakt, säger EdetHus VD Lars Wijkmark.

Däremot är EdetHus ambition att på sikt ska bli ett helt rökfritt bostadsföretag, med tanke på rökningens skadeverkningar, menar Wijkmark.

– Det vanligaste klagomålet EdetHus får handlar faktiskt om rökning, dessutom kostar det mycket pengar för oss att sanera lägenheter där hyresgäster rökt. Lagstiftningen på det här området blir ju även den alltmer restriktiv, så i framtiden kommer den här typen av rökförbud troligen att lagstiftas i bostadshus så som redan skett på bland annat restauranger och uteserveringar.

Bryter man mot det nya rökförbudet, kan man bli ersättningsskyldig men i vissa fall även uppsagd.

– Det beror på omfattningen. Även ”gamla” hyresgäster kan naturligtvis bli ersättningsskyldiga om man rökt såpass mycket att lägenheten behöver saneras. Likaså kan det bli fråga om uppsägning om man rökt på ett sätt som påverkar grannars boendemiljö negativt. Det får man bedöma från fall till fall, säger Lars Wijkmark.

Välbesökt sommarkaffe

By | Okategoriserade | No Comments

Trots värmen igår var det trångt på EdetHus sommarkaffe i Trivas-butiken. Ett fyrtiotal hyresgäster lät sig väl smaka av kakbuffén, och Anita Andréasson från Hyresgästföreningen hade bakat supergoda kanelbullar och toscarutor. Ingen sommar utan jordgubbstårta, så en sådan fanns givetvis också! Vi på EdetHus tackar för ett jättetrevligt kafferep tillsammans med våra hyresgäster, och önskar er alla en härlig midsommar!

Här firar du midsommar!

By | Okategoriserade | No Comments

Det är roligt att fira midsommar tillsammans med andra, och det finns mycket att välja på i Lilla Edets kommun – se här bara:

  • Midsommarfirande på Prässebo badplats (20-21 juni)

20 juni kl. 17 klär vi midsommarstången på Prässebo badplats. Ta gärna med blommor!  Midsommarafton 21 juni kl. 14 blir det dans runt midsommarstången, hoppborg, tombola, chokladhjul och fiskdamm. Pågår fram till kl. 16.

  • Göta BKs midsommarfest, Ryrsjövallen kl 14:

Det blir dans kring midsommarstången till levande musik, lotterier, fiskdamm, ponnyridning (ridborgarmärke 50 kronor) och Xpress Bingo. Alla barn får gratis bullar och saft. Barnen samlas 13.45 vid skolans parkering för inmarsch. Kontantbetalning och Swish!

  • Midsommarfirande i Ströms Slottspark kl 12.30:

Varmt välkomna till Verdandis traditionella midsommarfirande! 12.30 klär vi och reser stången – ta gärna med blommor! 13.30-15: sång, musik och danslekar. Servering i fiket från kl. 12. Glass- och korvförsäljning i parken. Du kan betala med kontanter eller Swish.

 

  • Midsommarfirande på Askerödgården kl 14:

Klockan 14.00 klär vi midsommarstången med blommor och blader och reser den. Sedan invigs dagen med tal och nationalsång framförd av Christer Lärk. Därefter är det dags för sång och dans runt stången till levande musik. Ta gärna med ett instrument och var med och spela.
Fikaserveringen är öppen. Vi säljer nybakat, korv och bröd, kaffe och saft med mera dagen till ära. Har du tur vinner du något fint i vårt lotteri. Du kan även utmana dina vänner på en 5-kamp. Fri entré (parkeringsavgift 20 kr per fordon). Du kan betala med kontanter eller Swish.

  • Midsommarfirande på Tösslandagården kl 15:

Härliga midsommar firar vi på Tösslandagården med fin musik, ringlekar, säckhoppning och andra lekar för barnen – alla får pris! Vi har även fiskdamm och tombolalotteri, allt i gammal stil. I cafét kan du avnjuta kaffe eller saft och jordgubbsbakelse. Fika 25 kronor, kontant betalning. Vill du se gårdens alla föremål, så gå med på en guidad tur. På förmiddagen klär vi midsommarstången, kom och var med mellan kl 10-12 och tag gärna med dig blommor. Alla varmt välkomna!

  • Midsommarfirande vid Bohusstugan i Västerlanda kl 15:

Musik, ringdans, lotteri med mera. Tag gärna med kaffekorgen! Vill du vara med och klä midsommarstången är du välkommen dagen innan, 20 juni klockan 16.00- ta gärna med blommor.