Ale Portar i Älvängen känner av Corona – tre av deras montörer är korttidspermitterade.

–      Det blir tyvärr arbetsbrist när alla leveranser är kraftigt försenade på grund av pandemin, säger Ville Kuusinen.

Att vår ekonomi är starkt beroende av vår omvärld blir extra tydligt under Corona-pandemin. Ale Portar i Älvängen säljer olika typer av portar och grindar, men utför också service i stor omfattning. EdetHus är en av alla deras kunder. Under normala omständigheter har de fullt upp, men Corona har satt käppar i hjulet. Dels var två av delägarna själva sjuka i mars, men nu har de också behövt korttidspermittera tre av sina montörer – något de aldrig varit med om tidigare.

–      Corona ställer ju till det på så många plan. Nu är det materialbrist på grund av att alla leveranser från Europa är kraftigt försenade. Vilket i sin tur gör att de svenska fabriker som finns går för högtryck och även de har långa leveranstider, säger Ville Kuusinen.

Dock tycker han att stödet från staten i det här fallet varit fantastiskt, det var enkelt och smidigt att söka pengar för lönekostnader på Tillväxtverkets hemsida.

–      Men självklart kommer vårt ekonomiska resultat att påverkas negativt, vi har bara funnits i tre år och har inte riktigt den marginalen som behövts för att vi skulle kunna känna oss helt trygga.

Samtidigt har Ale Portar vissa fördelar rent strukturmässigt, konstaterar Ville Kuusinen. När det nu inte finns portar att sälja och montera att montera, jobbar man istället på med förebyggande underhållsarbete och akutservice. Branschen har ju utvecklats enormt när det gäller tekniken, som å ena sidan blivit mycket mer funktionell men samtidigt mer komplicerad med många komponenter liksom automatik och styrningar som kan krångla.

–      I vår bransch har vi alltså inga engångsaffärer. Förebyggande underhåll är nödvändigt, och innebär behov av serviceavtal. Våra kunder är återkommande, vissa sedan 20 år tillbaka. Jag gillar det sättet att jobba, med ett långsiktigt förtroende där man lär känna varandra.

Ville Kuusinen är från början industrielektriker, men har aldrig arbetat med elinstallationer utan mer som servicetekniker. Han startade eget i unga år, och jobbade först med hissar och portar i Göteborg. När krisen kom på 90-talet försvann alla nyinstallationer, och man gick över till service istället.

–      Jag blev väldigt duktig på hur alla gamla hissar i Linnéstaden och Vasastaden funkade, det var ju problemlösning på en väldigt grundlig nivå. Och det gillar jag.

Nu har Ville inte varit ”ute och skruvat” på många år, utan sysslar mest med försäljning och administration. Något som passar honom bra, eftersom han är förtjust i att lära sig nya saker.

–      Säljbiten är spännande, göra kalkyler och offerter som leder till affärer. Men även personalfrågor är väldigt givande, när man får se människor växa och utvecklas inom företaget. Fördelen jag har är ju också att jag kan branschen i grunden, med allt det tekniska.

Vad gäller framtiden är Ville inte direkt orolig, snarare ”betänksam”. Han och hans kollegor har på det hela taget mycket att göra, om man bortser från det som Corona just nu innebär. Sverige upplever en högkonjunktur som varat ovanligt länge.

– Men en lågkonjunktur i byggbranschen måste ju komma förr eller senare, därför håller vi koll och försöker vara beredda.

(Bild nedan: Ale Portars två delägare Tapio Saaranen och Ville Kuusinen)