Ny byter EdetHus ut alla remdrivna fläktar i sitt fastighetsbestånd. En omfattande insats som sparar både pengar och miljö.

– De nya fläktarna drar hälften så mycket energi och är dessutom mycket enklare att underhålla, säger Peter Larsson på EdetHus.

I Sverige finns mängder av remdrivna fläktar kvar i äldre byggnader, trots att det finns ny EC-fläktar som är mycket bättre och effektivare, konstaterar Peter Larsson som är fastighetsutvecklare för energi på EdetHus. Lilla Edets kommun är inget undantag – i våra skolor, förskolor, äldreboenden och andra äldre fastigheter sitter remfläktar. Dels är de ganska stora, låter mycket vid höga varvtal och slukar mycket energi,  särskilt i utrymmen som gymnastiksalar. Dessutom måste dessa fläktar och deras motorer ständigt underhållas.

– Moderna EC-fläktar är direktdrivna och kräver minimalt underhåll. Det som slits är kullagren, men de håller ofta i tio år och är både enkla och billiga att byta. Fläktsystemet är mycket mer effektivt, tar liten plats och låter mycket mindre också, säger Peter Larsson.

EdetHus har redan bytt fläktar på Lindkullen och håller nu på med Tingbergsskolan. Nästa fastighet på tur är Lödöse Museum, och man beräknar att den totala investeringen kommer att betala sig på max 2,5 år. Energiförbrukningen för de nya fläktsystemen är ungefär hälften jämfört med de gamla.

De gamla remdrivna fläktarna har en AC-motor som drivs av växelström, och som ger upphov till växlande magnetiska fält inne i motorn som får den att rotera. En stor del av den tillförda energin blir värmeförluster. De moderna EC-motorerna har istället permanentmagneter för att skapa det magnetiska fältet, liksom elektroniskt kommuterad likström för att åstadkomma rotation. Konstruktionen gör att en större del av den tillförda energin skapar rotation, och en mindre del slösas bort som förlustvärme. Verkningsgraden blir alltså mycket högre.

De EC-fläktar som EdetHus låter installera är från Nicotra Gebhardt, och har en integrerad styr- och drivelektronik som gör både installation och driftsättning enkel.

– Fläktarna har bland annat integrerad elektronik för behovsstyrning, vilket gör att vi enkelt kan styra så att fläktarna bara går när det är folk i lokalerna, och anpassa luftkvaliteten till hur många som vistas där. Det bidrar ju också till lägre energiförbrukning och mindre miljöpåverkan, avslutar Peter Larsson.

Installationerna av de nya fläktsystemen beräknas vara klara till hösten.

(Bild nedan: Kristina Tuovila från Assemblin Ventilation har varit med och monterat de fyra nya EC-fläktarna på Tingbergsskolan i Lödöse. Peter Larsson är fastighetsutvecklare för energi på EdetHus). (Bild nedan: De nya EC-fläktarna drar hälften så mycket energi jämfört med de gamla remdrivna fläktarna som EdetHus nu låter byta ut).