Rent vatten och sanitet är en utmaning för världen. Klimatförändringarna kommer att påverka vår vattenförsörjning även här i Sverige, och att hushålla med vårt vatten kommer att bli en allt viktigare fråga.

– Dricksvatten är vårt mest kontrollerade livsmedel, och något vi ska vara väldigt rädda om. Rent generellt förbrukas det ofta vatten i onödan både i bostäder och lokaler. Det finns alltid förbättringar man kan göra, dessutom går tekniken framåt, säger Peter Larsson, teknisk chef på EdetHus.

Förra veckan hade EdetHus en vattenkurs för all personal som på olika sätt har fastighetsansvar. Tanken var att undersöka hur man med enkla åtgärder kan få ner vattenförbrukningen ganska ordentligt.

Spara vatten har man kunnat göra länge med så kallade statiska begränsningar, som exempelvis flödesbegränsare eller strypbrickor. Dock kräver de ett konstant vattentryck för att funka som de ska, annars blir flödet ojämnt och komforten kan bli sämre, till exempel när man ska tvätta håret. Vattentrycket kan nämligen variera mycket i olika fastigheter och på olika platser.

– Det har kommit ut en hel del dynamiska lösningar på marknaden som är mer effektiva, eftersom de anpassar sig efter vattentrycket och ger ett jämt flöde utan att försämra komforten. Och för hyresgästen är komforten det allra viktigaste, säger Peter Larsson.

Under kursen fick EdetHus personal testa skillnaden på vattenflödet med den en typ av dynamisk lösning, liksom utan. En mätpåse fylldes med vatten under en minut med fullt tryck, och med den dynamiska lösningen gick det åt hälften så mycket vatten. Fastighetsvärden Mikael Johannesson blir förvånad över att det trots minskad vattenmängd inte märks någon skillnad när man tvättar händerna.

– Det här skulle vara särskilt bra i våra verksamheter som äldreboenden, storkök och förskolor, där man förbrukar väldigt mycket vatten.

Framöver kommer EdetHus att genomföra ett testprojekt med vattensparande åtgärder i ett par fastigheter, bland annat i ett LSS-boende.

– Dynamiska lösningar betalar sig snabbt. När vi utvärderat projektet vet vi hur vi ska gå vidare i övriga fastigheter, avslutar Peter Larsson.

TIPS FÖR ATT SPARA VATTEN HEMMA

Spara vatten i köket: 

  • Ha en kanna vatten i kylskåpet i stället för att spola länge i kranen varje gång du fyller på ett glas vatten.
  • Skölj inte ner matrester i avloppet. Skrapa i stället av tallrikar och byttor så noga det går direkt ner i kompostinsamlingen. Ett enklare sätt att samla upp alla rester kan vara att använda en slickepott.
  • Undvik onödig disk. En del disk går att slippa – kanske kan du använda samma kopp hela dagen i stället för att ta en ny varje gång det är dags för kaffe eller te?
  • Diska inte under rinnande vatten. Använd en diskpropp.
  • Om du har diskmaskin: fyll den så mycket som möjligt och använd spar- eller ekoprogram så ofta det går. Koppla diskmaskinen till kallvattenkranen.
  • Välj ett miljömärkt diskmedel och tänk på att det bara behövs en liten mängd diskmedel. Om det är lödder kvar när du släppt ut vattnet har du använt för mycket diskmedel.

Spara vatten i badrummet: 

  • Det går åt cirka 200 liter för att fylla ett badkar. Det är mer än vad de flesta i Sverige använder per dygn. Ta en snabb dusch istället, och stäng av vattnet i duschen medan du tvålar in dig/schamponerar håret.
  • Felanmäl droppande kranar och läckande toalettstolar så snart du kan! En droppande kran kan förbruka cirka 40 liter vatten per dygn. En strilande kran kan förbruka ungefär 800 liter per dygn. En toalett som smårinner kan betyda ett slöseri på 1 900 liter per dygn.

Spara vatten i tvättstugan: 

  • 80 procent av Sveriges befolkning har mjukt vatten vilket innebär att det räcker med den lägsta doseringen tvätt- och diskmedel för att det ska bli rent. Din kommun kan svara på om du har mjukt vatten.
  • Skölj handtvätt i kallt vatten.

Spara vatten utomhus:

Samla regnvatten! Om du har balkong eller uteplats kan du samla regnvatten till att vattna blommorna med och på så sätt spara kranvatten.

(Bild nedan: Fastighetsvärden Mikael Johannesson testar vattenbesparingsprodukter på EdetHus)