Även om du inte hunnit fröså något, finns det snabba genvägar om du vill ha egna grönsaker på balkongen. Trädgårdsbutikerna dignar av färdiga plantor med tomat, gurka, chili, sallad, örter, bönor… När det gäller tomater är det smart att köpa små sorter, som busktomat eller ampeltomat. Och när du köper färdiga grönsaksplantor behöver du vänja dem vid utomhusklimatet först. Ställ dem ute någon timme om dagen, och öka successivt. Om det väntas en kall natt kan du täcka över med fiberduk.

Tänk på att du behöver rätt stora odlingskärl/krukor, eftersom jorden torkar ut alldeles för snabbt annars. Du kan också hjälpa till på traven med vattenhållande kristaller som minskar bevattningsbehovet. Det är också nödvändigt med något slags dränering i krukorna så att inte växterna drunknar. Sand eller lecakulor i botten fungerar bra. Glöm inte FAT under krukorna, eftersom det annars kan bli fula märken på balkongolvet! Dessutom uppskattar inte grannarna om det rinner en massa vatten ner på deras balkonger eller uteplats.

Tänk också på vikten – bättre med plastkrukor som inte väger så mycket. En balkong håller inte för hur mycket tyngd som helst. Frigolitkrukor är ett mycket bra alternativ, eftersom de också är frosttåliga och isolerar bra.

God jord är A och O. Ekologisk köpejord är att föredra om du inte har tillgång till egen kompostjord. Blanda gärna i lite stallgödsel i jorden. Det ger extra grundnäring. Ett smart tips är att ha i lite biokol i krukan. Den suger upp och lagrar näringen tills växten behöver den. Stenmjöl kan vara bra att tillsätta för att få lite mer mineraler i jorden.

Ta hand om odlingen genom att gödsla (ekologiskt!) och se efter den. Angrips plantan av skadegörare som till exempel bladlöss så agera direkt genom att plocka bort bladlöss, eller spruta såpvatten på dem (en del såpa till nio delar vatten).

En grönsak du fortfarande faktiskt kan så ute på balkongen är mangold. Den är också en av våra mest lättodlade grönsaker. Den ger rikligt med skörd i flera omgångar – med liten insats. Direktså i jorden när temperaturen är mellan 10 och 20 grader – är det för varmt får den svårt att gro. Vattna och håll jorden fuktig under hela grotiden.

Ta hand om odlingen genom att gödsla (ekologiskt!) och se efter den. Angrips plantan av skadegörare som till exempel bladlöss så agera direkt genom att plocka bort bladlöss, eller spruta såpvatten på dem (en del såpa till nio delar vatten).

Glöm inte att också plantera blommor, eftersom pollinerande insekter dras till blommornas nektar. En del av blommorna är också ätbara – exempelvis ringblomma, kryddtagetes, krasse, hornviol och lavendel.

Lycka till med din köksträdgård!