Våra bostäder ska hålla en temperatur på 18-22 grader – normalt är det 20 grader, som är en optimal temperatur. Om vädret slår om hastigt med stora gradskillnader (särskilt vår och höst), kan det dock ta lite tid för värmesystemet att justera sig.

Om du tycker det känns för kallt hemma kan du kan mäta temperaturen med en bra termometer, gärna digital. Ställ den mitt i rummet, gärna på ett bord. Om termometern visar under 18 grader  2-3 dagar i följd behöver du kontakta oss och göra en felanmälan. Samma sak om det ”klonkar” eller låter som om det rinner inuti elementen – det är ett tecken på att de behöver luftas.

Många gånger kan elementen upplevas kalla, men det beror ofta på att elementet stänger av sig en stund när rätt temperatur inomhus är uppnådd.

Termostaterna behöver ”motioneras” ibland, så vrid den lite fram och tillbaka från öppet till stängt läge.

Det kan också kännas kallt vid fönster och dörrar. På grund av hur huset är byggt är det ofta lite kallare där. Men det kan också bero på att tätningslisterna är dåliga eller saknas. I så fall, kontakta oss.

Det kan vara frestande att täppa igen ventiler när det är kallt. Men det är ingen bra lösning.  Är ventilerna stängda eller tilltäppta letar sig luften istället in andra vägar som via brevinkast eller vid otätheter vid fönstren, och orsakar då så kallat kallras.

Om du måste vädra när det är kallt ute – gör det snabbt och intensivt, så att det inte kyls ner inomhus.

Använd köksfläkten med förnuft! Självklart ska den vara på när du lagar mat, så att inte matos sprids i övriga huset. Men fläkten suger ut mycket luft och därför ska du undvika att den står på ”i onödan”, eftersom det bidrar det till att värme dras ur lägenheten.

Utomhus fryser vi mindre om vi har mössa, vantar och varma skor. Är du rent allmänt frusen – ha varma tofflor på fötterna inomhus! Det hjälper en hel del, särskilt om man sitter stilla länge.

Möbleringen i lägenheten kan också ställa till det för värmecirkulationen. Hem & Hyra har följande bra tips:

  • En soffa precis framför elementet hindrar värmecirkulationen. Dra ut den någon decimeter eller ställ soffan längs en innervägg, där det också är varmare att sitta.
  • Har man ett bord vid fönstret så leds den kalla luften från fönstret längs med bordsskivan och ut i rummet, medan elementet bara värmer upp luften under bordet.
  • En tjock gardin framför elementets termostatventil kan stänga inne den varma luften och lura termostaten att sänka värmen på elementet.