Egentligen stod familjen Kastsiukevich på kö för en lägenhet på nybyggda Sadelmakaregården. Men så dök det upp en ledig trea på Ljungkullen – och då var saken klar.

– Den här lägenheten ger känslan av att bo i ett eget hus, säger Hannah nöjt.

Hannah Kastsiukevich är inflyttad och uppväxt i kommunen, men bodde nu senast i Göteborg med sin man Misha och döttrarna Alizia och Haylie. Området Nya Kville som växt fram på centrala Hisingen har ett toppenläge nära kommunikationer och centrala Göteborg, saluhall in på knuten och Backaplans alla butiker ett stenkast bort. Men det kändes inte så småbarnsvänligt, konstaterar Hannah Kastsiukevich.

– Vi har familj i Lilla Edet, och det känns bra att bo närmare dem. Så vi ställde upp oss i kö för en lägenhet på Sadelmakaregården.

Men så fick de plötsligt ett erbjudande om en stor trea på 103 kvadrat vid Ljungkullen istället. Familjen hade sett fram emot att få bo i det nybyggda området vid Sadelmakaregården, men åkte ändå för att titta på erbjudandet – Hannah visste inte ens att den där herrgårdsliknande byggnaden uppe på kullen innehöll bostäder. De föll omedelbart för den stora, ljusa lägenheten.

– Det kändes med en gång som ett unikt boende, dessutom fick man upplevelsen av att det var ett hus snarare än en lägenhet. Så vi tackade ja, berättar Hannah.

De höga fönstren, spegeldörrarna och kakelugnarna bidrog till en charmig sekelskiftesatmosfär, och trädkronorna som syntes från varje fönster gav lantlig känsla trots det centrala läget mitt i Lilla Edet. Här fick familjen Kastsiukevich tänka till när de flyttade in, för det liknade inte alls deras förra bostad. I Göteborg hade de anpassat inredningen utifrån den supermoderna lägenheten, medan de insåg att här på Ljungkullen skulle det inte funka.

– Det är ju inte bara den personliga stilen som ska få ta plats, det är också viktigt att tänka på hur själva lägenheten ser ut.

Först åtgärdades ytskikten, eftersom väggarna hade färger och mönster som inte riktigt matchade familjens stil och möbler. EdetHus gav grönt ljus – så länge det var fackmannamässigt utfört. Hallen fick nya tapeter, och resterande rum målades om.

– Köket är ju jättefint med sin lantliga stil, fast jag hade velat ha vita luckor istället för den gräddgula färgen. Vi fick i och för sig tillåtelse av EdetHus att låta sprutlackera luckorna, men eftersom även listerna upp mot taket och skåpssidorna skulle behöva målas kändes det alltför komplicerat. Så det får vara som det är, säger Hannah.

Hannah är den som driver inredningsprojektet hemma, medan Misha får godkänna. Vilket han för det mesta gör, säger Hannah med ett skratt. Själv är hon förtjust i att renovera gamla möbler och fixa till saker så att de får ett nytt och personligt uttryck. Som de superbilliga furubyråerna i hallen från Ikea, som slukar mössor, vantar och annat man behöver ha till hands. Hannah målade dem grå och knopparna i guld, och ställde två ovanpå varandra. Vips blev hallförvaringen hundra gånger roligare.

Köksbordet är från Hannahs barndomshem, numera ommålat. Det nätta skrivbordet i vardagsrummet är också gammalt, men har fått ny färg och dessutom en marmorliknande bordsskiva tack vare självhäftande vinyl.

– Jag älskar ju att gå på loppis, och har man bara lite fantasi är det lätt att fynda och göra om grejerna precis så som man vill ha dem.

Textilier som mjukar upp och gör det ombonat är också viktigt, tycker Hannah. Gardiner och mattor, eller som mellan köket och sovrummet – ett lyxigt draperi. Gardinerna får gärna hänga ända uppe vid taket, för då upplevs fönstren större, och ljusinsläppet blir mycket bättre.

Levande ljus liksom doftljus och blommor är guldkanten på vardagen, som gör hemmet extra mysigt och stämningsfullt. Liksom att det är undanplockat, menar Hannah:

– Det blir lätt en rörig känsla annars, särskilt när man har barn förstås. Lösningen är mycket förvaring där allt finns nära till hands. I tjejernas rum finns en hylla med massor av lådor – det går supersnabbt att plocka undan alla leksaker, och de kan dessutom hjälpa till själva.

På Ljungkullen trivs familjen Kastsiukevich väldigt bra, och är tacksamma över att det är så nära till Nya Skolan, där barnen går, liksom till mataffären. Däremot saknar de en rolig lekplats i närheten, så de går ofta över till Strömsparken eller den nya lekplatsen på Stallgärdet. Förr eller senare måste de förstås flytta, eftersom Alizia och Hailey kommer att behöva varsitt rum när de blir större. Och då hoppas Hannah kunna förverkliga en inredningsdröm hon har:

– Ett svart kök i industristil – det är ju så snyggt!

(Bild nedan: Köksön hade hjul när familjen flyttade in, men efter Hannahs önskemål gjordes den fast).(Bild nedan: Sovrummet är ett genomgångsrum mellan vardagsrum och kök. Därför ser Hannah till att sängen alltid är bäddad och att det är snyggt och prydligt, eftersom man ser rummet från de andra rummen. Att gardinerna går ända från taket ger ett luftigare och ljusare intryck.)(Bild nedan: Marmorfärgad självhäftande kontaktplast gjorde byrån lite lyxigare)

(Bild nedan: Vardagsrummet fick en mörkare färg, och fotoväggen blir en ständigt levande inredningsdetalj eftersom bilderna byts ut då och då. Kakelugnarna går inte att elda i, men blir ändå mysiga med levande ljus inuti under den mörka årstiden.(Bild nedan: I Alizia och Haileys rum är förvaring A och O. Lådorna slukar mycket och det går snabbt att röja undan alla leksaker.)

(Bild nedan: Barnen ville ha en discolampa. Lösningen blev att pyssla en egen, genom att måla bullformar med glitter och färg, och sedan klistra dem på en vanlig rispapperslampa!)

(Bild nedan: Hallen fick ett mer strikt uttryck med randig tapet och inredning i svart och vitt. Även här är förvaringslådor viktiga, för att dölja alla småprylar).

(Bild nedan: Två superbilliga furubyråer från Ikea ovanpå varandra blev som en helt ny möbel i sig, med grå färg och guldiga knoppar.)

(Bild nedan: Balkongen är liten men mysig. Härifrån har man fin utsikt, och på vintern när träden tappat sina blad, ser man älvtrafiken från första parkett.)