Att byta trasiga takpannor på Lödöse Museum är sannerligen ingen enkel uppgift.

– Taket där är väldigt brant och inget man kan klättra omkring på utan specialutrustning, så vi fick anlita riktiga klätterproffs, berättar Peter Larsson, teknisk chef på EdetHus.

Uppdraget gick till ProAccess i Uddevalla, där man är specialister på höghöjdsarbete under knixiga förhållanden. Under förra veckan gick repteknikerna Alina Lind och Tilda Andersson över Lödöse Museums alla olika tak och bytte takpannor där det behövdes – ordentligt säkrade med selar och rep. När vi träffar dem har Alina precis klättrat ner för dagen och tar emot repbuntar från sin kollega uppe på taket. Hon kommer ursprungligen från Ukraina och har tidigare bland annat jobbat på höghöjdsbana men också gjort stuntshower i Italien med hopp från höga höjder. Förra hösten fick hon jobb på ProAccess och trivs väldigt bra med variationen och utmaningarna i yrket, där arbetsplatsen kan utgöras av alltifrån höga byggnader, broar och master till slutna utrymmen som silos och cisterner.

– Ofta är det uppdrag för olika industrier, där man till exempel behöver göra inspektioner eller montage. Men det kan också vara jobb för Trafikverket på broar, eller för att säkra berg så att det inte ramlar ner stora stenar på vägbanan. Det händer också att privatpersoner behöver anlita oss, berättar hon.

Fördelen med repteknik är att det ofta är mindre kostsamt jämfört med skylifts, ställningar och kranar.  En klättrare kommer dessutom åt i princip överallt. Samtidigt är säkerheten superviktig, och i företagslokalerna i Uddevalla tränar repteknikerna regelbundet på alla möjliga  scenarier – här utförs också olika externa utbildningar i fallskydd, stolp- och mastklättring.  Alina och Tilda konstaterar att man använder hjärnan hela tiden och att man ett noggrant förberedelsearbete är A och O. Styrka och balans är andra viktiga egenskaper, men inte så mycket som man kan tro:

– Det mesta handlar faktiskt om teknik, och ju mer erfarenhet man har desto bättre koll får man på vilken typ av teknik som är bäst för ett visst uppdrag. Man lär sig hela tiden, säger Alina.

Samtidigt är själva klättringen och reptekniken bara en metod för att komma fram till det egentliga arbetet, som kan handla om alltifrån svetsning och plåtslagning till isolering, måleri och elarbeten. Alina Lind gillar att meka, medan Tilda är snickare från början.

– Jag bytte bana när en kompis berättade om industriell repteknik. I det här jobbet behöver man vara händig, så jag har mycket nytta av min snickarutbildning, säger Tilda Andersson.

Höjdrädsla är däremot ingen jättebra egenskap i det här yrket. Tilda har utfört rostskyddsarbeten på Höga Kusten-bron, som är en av Sveriges högsta byggnadsverk med en höjd på 180 meter.  Alina har varit uppe i Borealis fackla i Stenungsund som är 120 meter hög.

– Men man ska ha respekt för höjder och ha dubbelkoll på sin säkerhet, säger Alina.

Nu är de nya takpannorna på plats på Lödöse Museum, och var en ny erfarenhet för både Tilda och Alina.

– Här handlade det verkligen om balans, eftersom taket är så brant. Det var en utmaning hur vi skulle rigga för att ta oss till de olika ställena, dessutom måste man vara försiktig med gamla takpannor. Men det är ju roligt med utmaningar, avslutar Tilda.

(Bild nedan: Alina Lind och Tilda Andersson)