Den nya tjänsten som controller på EdetHus gick till en engelsman i exil. Jason King har visserligen jobbat som ekonom och controller i Sverige sedan 2010, men var sugen på ett uppdrag där han kunde bidra mer till själva affärsverksamheten. Just den möjligheten dök upp hos EdetHus.

Faktum är att Jason dessutom landat mitt i stormens öga, eftersom EdetHus precis bytt både affärssystem och fastighetssystem. Till på köpet är det årsredovisning och bokslutsarbete, så det var bara att hugga ifrån första sekund:

– Ja, det har varit väldigt intensivt och mycket att sätta sig in i, men det känns jättebra att vara här.

Jason träffade sin svenska fru i London, där de bodde tillsammans i flera år. När de fick första barnet, kändes det dock som läge att röra på sig.

– London är inte särskilt barnvänligt, och det kändes bättre att låta våra barn växa upp i här istället. Först bodde vi i Floda där min fru kommer ifrån, sedan hittade vi ett hus i Älvängen där vi bor nu.

Att finna sig tillrätta i Sverige var inte särskilt svårt tycker han – ”jag är väldigt anpassningsbar!”. Däremot var det en utmaning att fortsätta med ett yrke som ekonomiansvarig i ett land som har andra lagar och regler än Storbritannien.  Jason sökte jobb samtidigt som han la krut på att snabbt lära sig bättre svenska och uppdatera sig med hur ekonomi och redovisning funkar i Sverige. Efter ett tag fick han uppdrag för olika stora koncerner, och sedan rullade yrkeslivet på. Hans senaste uppdrag var som ekonomiansvarig på AB Svenska Stenhus.

– Där jobbade jag mycket med bokföring, men eftersom jag också är duktig på analysarbete och att se helheten kände att jag gärna ville ha en roll där jag kan bidra mer aktivt till företagets utveckling. När jag såg att EdetHus sökte en controller med just den typen av ansvar, blev jag nyfiken.

EdetHus befinner sig i ett mycket expansivt läge med flera stora och kostsamma projekt som exempelvis två nya skolor och en brandstation. Samtidigt gör det ändrade ränteläget och energipriserna att bolaget behöver optimera sina affärer till max och bevaka varenda krona som ska omsättas. Därför sökte man i höstas en controller som ska vara ekonomichefens högra hand genom att driva förändringar och effektiviseringar, se över processer och rutiner men också arbeta med analys och uppföljning kopplat till budget.

– Jag ska bidra till bolagets kostnadskontroll, skaffa fram ekonomiska underlag så att ledningen kan fatta goda beslut och hjälpa EdetHus att öka sin lönsamhet – det är ett väldigt spännande ansvar. Att få engagera sig i hur en verksamhet fungerar och bidra till utveckling är ju det som är roligt med jobbet.

En annan sak som Jason King uppskattar är att EdetHus har en blandning av kommersiella och offentliga lokaler, bostäder, skog och vindkraft.

– Det finn många olika typer av verksamheter här, och varenda arbetsuppgift känns både rolig och intressant. Plus att det bara tar en kvart till jobbet!

Namn: Jason King

Ålder: 50 år

Familj: Fru och tre barn

Bor: Villa i Älvängen

Gör på fritiden: ”Min frus släkt kommer från Bohuslän, så vi är mycket där på somrarna. Min dotter spelar fotboll, så det tar en del tid. Jag gillar dessutom all sport, har sprungit Göteborgsvarvet flera gånger men också maraton. Äldste sonen springer också, så det är roligt att springa med honom då och då. Jag gillar även att vara ute i naturen, och önskar att jag hade tid att fotografera mer för det är också ett intresse jag har”.