Att köpa mat och sedan slänga den är lika galet som det låter. Med bra planering och några enkla tips kan du minska matsvinnet rejält och få mer pengar över.

För att producera livsmedel används stora mängder vatten, energi, konstgödsel och kemikalier. Om vi minskar svinnet kan maten räcka till fler utan att öka påverkan på klimat och miljö. Dessutom är det förstås god ekonomi både för hushåll och samhälle.

Ett enkelt recept på hur du minskar ditt matsvinn

  1. Kolla vad du har hemma och planera inköpen innan du handlar.
  2. Laga och servera lagom mycket mat.
  3. Förvara maten rätt och använd resterna – läs mer HÄR om hur du bäst förvarar maten.
  4. Lita på dina sinnen – lukta, smaka och känn istället för att slänga sånt som passerat bäst före-datum. (OBS! ”Sista förbrukningsdag” är något helt annat – den ska man inte överskrida. Läs mer HÄR om vad datummärkningarna betyder).

Fler tips för mindre matsvinn

Livsmedelsverket har beräknat att ett hushåll kan spara 3 000–6 000 kr per år på att minska sitt matsvinn. Få fler tips HÄR.

47 kg per person blir 438 000 ton

Så mycket användbar mat och dryck slänger hushållen i Sverige varje år.

Mina matrester blir ju biogas, det är väl bra?

Javisst är det bra att matresterna kan komma till nytta och bli biogas. Men det är 20 gånger bättre för klimatet att inte slänga maten alls.

Följ våra råd och spara 300 kronor, minska avfallet med 8,7 kg och CO2e med 18 kg. Beräkningen baseras på att man väljer att planera livsmedelsinköpen, hålla ordning i kyl, frys och skåp, sänka temperaturen i kyl och frys, laga och lägga upp lagom mycket mat samt samt använda rester.

(KÄLLA: sopor.nu och Livsmedelsverket)