Äntligen! Idag öppnar Lödöse Museum för allmänheten – om än i pandemi-begränsad form. Tre år av funderande, planerande och hårt arbete har resulterat i en ny, fantastisk basutställning om medeltiden.

Det är Lödöse Museums största förändring sedan starten 1994, och som märks redan när man närmar sig byggnaden. Ett sex meter högt glasfönster välkomnar besökaren, och den som är lite bekant med museets personal känner kanske igen ansiktena på den färgglada målningen. Innanför dörren möts man av en fint illustrerad vägg med tidslinje över viktiga perioder i Lödöses rika historia.

– Nu blir själva entréhallen mindre rörig och det blir mer självklart vart man som besökare ska ta vägen, säger museipedagogen Liselotte Öhrling.

Gamla Lödöses arkeologiska fynd har ju varit i fokus sedan man öppnade 1994, konstaterar Liselotte Öhrling. Men som med liknande museiverksamheter är det alltid en utmaning hur man ska levandegöra historien genom de gamla föremålen. Sedan processen med att skapa en ny basutställning startade för ungefär tre år sedan, har museets personal jobbat hårt med gestaltning i olika former. Till sin hjälp har man haft koncept- och designbyrån Kistone i Göteborg som sysslar med storytelling och upplevelser, vilket nu resulterat i en helhetsupplevelse av det medeltida Lödöse.

– Utifrån föremålen har vi kopplat på berättelser om de människor som använde föremålen och hur deras vardag såg ut. Många av berättelserna vi har med i utställningen bygger på verkliga personer och händelser, och det är utifrån människorna som man gör historien levande, säger museipedagog Marie Schmidt.

Den nya basutställningen ”Medeltida liv” är indelad i olika scener, där man först möts av hamnen, sedan torget och vidare in i de medeltida hemmen och vardagslivet. Under vita valv får man också ta del av kyrkans enorma betydelse, men vi ställs också inför döden i form av ett skelett efter en ung Lödösekvinna, märkt av en svår uppväxt med svält och sjukdom. Alltsammans är en upplevelse för alla sinnen med olika rytm och temperament – allt för att man som besökare inte ska bli varken uttröttad, överväldigad eller uttråkad.

– Vi har arbetat mycket med teknik för att göra utställningen tillgänglig och intressant för så många som möjligt, säger Christian Mühlenbock.

Det innebär exempelvis att man kan ”nörda” ner sig ordentligt genom att klicka fram mer detaljerad information om händelser eller föremål, likaväl som att få en enkel sammanfattning som passar både barn och vuxna på klassiska informationstavlor. Man kan också få känna på tidstypiska kläder och prova huvudbonader. Eller varför inte bikta sig?

– Det känns oerhört skönt att vi är i mål och äntligen kan öppna för allmänheten, och det ska bli så spännande att höra vad våra besökare tycker!

EdetHus är ju fastighetsägare och har gjort omfattande insatser när det gäller främst elinstallationer. Men man har även slipat om alla golv, målat yttertaket och gjort nya planteringar utanför entrén. Peter Larsson är teknisk chef på EdetHus och har varit ansvarig för bolagets åtgärder i byggnaden, och tycker att han fått följa med på en väldigt rolig resa:

– När vi installerade den nya klimatanläggningen i museets magasin i vintras, fick jag se en massa intressanta föremål och höra berättelserna kring dem – som den fantastiska yllevanten från 1200-talet, till exempel. Jag fick även veta en hel del om utgrävningarna i Edsleskog, och en del fynd därifrån kommer att ställas ut framöver här på andra våningen. Jag skulle önska att varenda Edet-bo kommer hit och ta del av den unika historia vi har här!

(Bild nedan: Montrarna är nya med inbyggt klimatskydd för ömtåliga föremål. Foto: Jessica Ljunggren, AleKuriren)

(Bild nedan: Modellbyggnaden av Gamla Lödöse är uppfräschad. Foto: Jessica Ljunggren, AleKuriren)

(Bild nedan: Utställningen är indelad i olika temaupplevelser, och här syns Torget. Foto: Jessica Ljunggren, AleKuriren)

(Bild nedan: Museipedagog Liselotte Öhrling visar en tegelsten från det medeltida Lödöse – med ett tassavtryck från en katt! Foto: Jessica Ljunggren, AleKuriren)

(Bild nedan: Museichef Christian Mühlenbock visar hur de digitala info-skärmarna fungerar. Foto: Jessica Ljunggren, AleKuriren)

(Bild nedan: Stor möda har lagts ner på att tillgängliggöra information om det medeltida Lödöse, och även om man använt sig av en hel del teknik finns självklart också de klassiska informationsskyltarna.)

(Bild nedan: EdetHus har ordnat nya planteringar till entrésidan, signerade trädgårdsarkitekterna Charles och Anette Granström från Lödöse)