Om du vill ha lite goda grönsaker på balkongen i sommar, är det dags att börja förså några av dem nu i mars. Till exempel tomater, paprika, chili liksom kryddor som gräslök, persilja, rosmarin och timjan.

Förså kan du göra i vad som helst – mjölkkartonger, äggkartonger etc. Men vill du slippa plantera om hela tiden, är pluggbrätten väldigt smart, särskilt varianten fiberpot eftersom de kan planteras ut som de är –  de små ”krukorna” förmultnar i jorden. Använd sedan såjord, blanda gärna lite Perlite i jorden och strö Vermiculit ovanpå – de hjälper till att behålla fukten i jorden och ger en porös struktur som underlättar för fröna att gro. Vattna sedan lätt med blomspruta och lägg plastfolie eller plastlock ovanpå. Sedan ska brättet stå varmt, 18-22 grader, tills fröna börjar gro.

Så fort det gröna tittar fram ska plasten bort, sedan behövs syre, mycket ljus och lite svalare temperatur, ca 16 grader.

TIPS FÖR DEN OTÅLIGE (eller om du inte har plats inomhus): Istället för att så från frö kan kan du också köpa små färdiga grönsaks- och örtplantor, som du sätter ut direkt i jorden när frosten är över!

Goda råd till balkongodlare

Tänk på att växter med stort rotsystem, som tomat och potatis kräver mycket jord och stora krukor, gärna cirka 30–40 cm djupa, medan till exempel örter, jordgubbar och rädisor klarar sig med 10–15 cm djup. I krukor torkar jorden ut snabbare än i ett trädgårdsland, så var noga med vattningen. Välj krukor med dräneringshål, eller borra de själv, så att överflödigt vatten kan rinna bort, annars kan växten drunkna. Efter 3–4 veckor har näringen i jorden tagit slut. Gödselvattna då en gång i veckan. Vanlig krukväxtnäring går bra. Odlar du vid en hårt trafikerad gata är det bra att skölja av bladen om de blir smutsiga, då mår plantan bättre och blir godare! Vattna helst tidigt på morgonen eller sent på kvällen, vattnar du mitt på dagen dunstar det bort till ingen nytta.

Ekologisk köpejord är att föredra om du inte har tillgång till egen kompostjord. Blanda gärna i lite stallgödsel i jorden. Det ger extra grundnäring. Ett smart tips är att ha i lite biokol i krukan. Den suger upp och lagrar näringen tills växten behöver den. Stenmjöl kan vara bra att tillsätta för att få lite mer mineraler i jorden.

Glöm inte kolla vilka grönsaker som trivs i sol respektive skugga, och anpassa efter det!

Tänk också på vikten, balkongen måste ju hålla. Kolla med hyresvärden om du har omfattande odlingsplaner på din balkong.

Samla upp bevattningsvattnet på ett fat eller liknande så att det inte rinner ned till grannen. Det är också nödvändigt med något slags dränering i krukorna så att inte växterna drunknar. Sand eller lecakulor i botten fungerar bra.

Vilka grönsaker funkar på balkongen, då?

Jordärtskocka, vitlök, tomater, bönor och grönkål är grönsaker som ger god avkastning.  Det är också bra att plantera blommor, eftersom pollinerande insekter dras till blommornas nektar. En del av blommorna är ju också ätbara!

Det är bra att planera odlingen efter tiden då grönsakerna ska skördas. På så sätt tar du tillvara på jorden och får ut mer av din odling. Mangold och spenat funkar fint att samodla; varannan rad spenat, varannan mangold. Spenaten växer snabbast och den skördar du först. När du har skördat all spenat i slutet av juni eller i början av augusti är det dags för mangolden att växa sig stor. Den skördar du senare på sommaren. Ett bra tips när det gäller spenat är att odla nya zeeländsk spenat, den går inte lika fort i blom som den vanliga sorten, och lämpar sig därför väl att odla även under högsommaren.

Glöm inte att också plantera blommor, eftersom pollinerarna dras till blommornas nektar. En del av blommorna är också ätbara – se tips längre ner!

Grönsaker

Välj gärna buskvarianter och minisorter som inte växer sig så höga och stora, exempelvis när det gäller tomater.

Potatis ٠Tomat ٠ Morot ٠ Sallat ٠ Paprika ٠ Chilipeppar ٠ Gurka (minislanggurka är poppis och enkelt!) ٠ Sockerärt ٠ Potatis ٠ Mangold ٠ Rabarber ٠ Spenat ٠ Ruccola ٠ Aubergine ٠ Rödbeta ٠ Vitlök ٠ Lök ٠ Rädisa ٠ Vattenkrasse ٠ Störböna ٠ Fänkål ٠ Kålrabbi

Kryddor

Med en bas som till exempel fransk dragon, gräslök, citronmeliss, mynta, oregano och salvia som återkommer år från år har du en egen örtagård på balkongen.

Fransk dragon ٠ Oregano ٠ Persilja ٠ Gräslök ٠ Rosmarin ٠ Timjan ٠ Dill ٠ Salvia ٠ Basilika ٠ Mynta ٠Citronmeliss ٠ Koriander

Frukt och bär

Träd och buskar trivs bra i kruka. Det skyddade läget på balkongen kan till och med öka chanserna att få tidig och riktigt söt skörd. Vinbär och krusbär finns att köpa uppstammade. Smultron och jordgubbe kan man odla i ampel. Björnbär kan slingra runt räcket.

Jordgubbe ٠ Blåbär ٠ Smultron ٠ Björnbär ٠ Physalis ٠ Äpple ٠ Hallon ٠ Vinbär ٠ Krusbär ٠ Vindruva ٠ Kiwi

Exotiska växter

Har du en inglasad balkong, investera i en 1–2 kW elfläkt med termostat som går igång vid 5–8°C, så kan du odla en hel radda exotiska växter. På sommaren är det viktigt att ventilera så att det inte blir för varmt. De här växterna behöver 0 – 10 °C varmt på vintern. Exotiska växter behöver övervintras frostfritt.

Oliv ٠ Citron ٠ Aprikos ٠ Nektarin ٠ Persika ٠ Apelsin ٠ Lime ٠ Passionsfrukt ٠ Lemonguava ٠ Granatäpple ٠ Fikon

Ätbara blommor

Balkongodlingar ska gärna vara vackra också. Blanda in några ätbara blommor som ger färg till balkongen och kan användas som smycken i maten.

Kryddtagetes ٠ Krasse ٠ Hornviol ٠ Ringblomma ٠ Lavendel

Fem odlingstips för nybörjaren

  1. Odla dina favoriter och planera vad det är du vill skörda och när.
  2. Börja med något enkelt som spenat, mangold, bönor eller grönkål.
  3. Odla sådant som man inte behöver skörda på semestern, till exempel rädisor och spenat i början på våren och grönkål och jordärtskockor senare på året.
  4. Vattna ordentligt hela sommaren och se till att någon annan gör det om du reser bort.
  5. Ta hand om odlingen genom att gödsla (ekologiskt!) och se efter den. Angrips plantan av skadegörare som till exempel bladlöss så agera direkt genom att plocka bort bladlöss, eller spruta såpvatten på dem (en del såpa till nio delar vatten).

(Källor: Ulrika Flodin Furås, odla.nu, naturskyddsforeningen.se, dinodlarvan.nelsongarden.se, Allt om Trädgård)