Om du skulle bli utan ström i flera dagar, hur klarar du dig då när det blir kallt och inte går att spola i toaletten?  Och om det blir en större kris, där exempelvis telefoner, bankomater och kortterminaler inte fungerar eller affärer kanske är stängda – hur gör man?

Oväder, cyberattacker mot kraftledningssystemet, terrordåd, krig… Om krisen kommer, behöver samhällets resurser i första hand användas för att hjälpa svaga och utsatta människor, som sjuka, äldre och barn. Övriga medborgare behöver ha beredskap för att klara sig utan ström i minst tre dagar, helst en vecka. Sex behov behöver kunna uppfyllas: Mat, vatten, värme, sömn, information och hygien. MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) liksom en rad andra sajter och böcker har mängder med bra tips. Här kommer en lista med bra saker att ha hemma:

  • Värmekälla med möjlighet att tillreda mat, exempelvis Trangiakök med bränsle.
  • Fotogenlykta, stearinljus, batterilykta
  • Tändstickor eller tändare
  • Bränsle till värmekälla eller fotogenlykta och batterier
  • Vattendunk (finns även hopfällbara tioliters för att spara plats)
  • Vattenreningstabletter
  • Vevradio med inbyggd ficklampa och laddare till mobiltelefoner
  • Brandfilt
  • Brandvarnare (även batterier)
  • Tvättlappar (omsättningslager som du byter efter lämpligt intervall eftersom de kan torka när de blir gamla)
  • Tvål och schampo
  • Handsprit
  • Toapapper
  • Plastsäckar
  • Vanliga plastkassar (ej papperskassar). Kan användas i toaletten för att samla avträdet när det inte längre går att spola.
  • Silvertejp

MAT: Välj konserver och torrvaror som kan lagras i rumstemperatur. Bäst är mat med kort tillagningstid och som kan lagas eller värmas på endast en låga (och gärna sådant som inte kräver alltför mycket vatten vid tillagning). Exempel: pasta med kort koktid, havregryn, linser, bönor, barnmat och konserverade soppor, liksom färdigt-att-äta-mat på burk som makrill, tonfisk och skinka. Extra fett som olja och choklad är bra att ha, eftersom det håller länge. Annan bra-att-ha-mat kan vara knäckebröd, mjukost i tub, majonnäs, olja, jordnötssmör, nötter och torkad frukt, buljongtärningar, te och kaffe.

LJUS:En fotogen-, gasol- eller oljelampa ger både ljus och en smula värme. Var dock försiktig och se till att ventilationen är god, så du inte drabbas av kolmonoxidförgiftning! Stearinljus och gravlyktor är också bra, liksom olika ficklampor – gärna med lysdioder, som håller länge.

VÄRME: En lägenhet blir snabbt utkyld om värmen slutar fungera. Se till att du har sovsäckar och varma filtar hemma, liksom varma kläder. Skaffa gärna ett extra element som drivs av till exempel fotogen eller gasol. Bubbelplast och filtar kan användas för att isolera fönster och dörrar. Samlas i ett rum om ni är flera, exempelvis köket! Täck golvet med mattor, och bygg en koja över köksbordet med filtar – bra för att nyttja kroppsvärmen.

VATTEN: Tomma, hopfällbara vattendunkar är bra att ha. Att också ha några fyllda dunkar är toppen, exempelvis längst ner i garderoben under någon hylla eller i något annat utrymme som blivit över. Varför inte i källarförrådet? Att ha några petflaskor med vatten i frysen är också smart, de går också att använda som kylklampar i kylskåpet. Men fyll inte flaskorna med mer än 3/4-delar vatten, annars spricker de när vattnet blir till is.

HYGIEN: Utan ström funkar det inte att spola i toaletten, och att lösa toa-frågan är väldigt viktig för att inte sprida sjukdomar. Bor man nära skogen, kan man ju gå ut och gräva sig en grop. Annars kan man trä plastpåsar över toastolen att göra behoven i. Knyt sen noga ihop och förvara på lämplig plats.

För att sköta kroppshygien/intimhygien är ett tips att ha tvättkräm hemma, som inte behöver sköljas bort med vatten! Tvättlappar och handsprit är också bra för att spara vatten.

FYLL FÖRBANDSLÅDAN: Se till att förbandslådan är laddad med det som alltid behövs, liksom extra mediciner, koltabletter och vätskeersättning vid exempelvis magsjuka.

FUNKAR RADION? Om internet är utslaget blir det svårt att få viktig samhällsinformation. Du behöver då en radio som går på batterier, men allra smartast är att införskaffa en vevradio.

Se också till att ha viktiga telefonnummer och adresser samlade på ett ställe.

KONTANTER: Se till att ha en del kontanter hemma, om bankomater och kortläsare slutar fungera.

LYSSNA PÅ HESA FREDRIK: Om man hör varningssystemet ”Hesa Fredrik” på andra tider och med andra ljudstötar än då systemet VANLIGTVIS testas (första helgfria måndagen i mars, juni, september och december) bör man stanna inomhus, stänga fönster, dörrar och ventilation och lyssna på Sveriges Radio P4 eller SVT.

KOLLA BATTERIER, VATTEN OCH MAT: Håll regelbunden koll på ditt nödförråd så att batterierna funkar, matvaror inte gått ut och att vattnet är drickbart. När konserver och annan mat börjar närma sig utgångsdatum är det dags att äta upp den och samtidigt köpa nytt.

LÄR KÄNNA DINA GRANNAR REDAN NU! Det kan vara en av dina bästa förberedelser. Ensam är inte stark, var generös med att hjälpa andra. Nästa gång kan det vara du som behöver en hjälpande hand!

SIST MEN INTE MINST: En krissituation kan vara skrämmande och oroande, särskilt för barn. Anna-Maria Stawreberg ger i sin bok ”Prepping” rådet att det i en sådan situation kan vara extra viktigt att samla sig och göra något vardagligt – som att dricka te, spela kort eller leka fåniga lekar. Något kortspel, gott kaffe/te och lite choklad kan därför vara bra att ha.

(Källor: omni.se, svd.se, msb.se, civil.se, krisinformation.se)