Natten till torsdag sprängdes en toalett på Fuxernaskolan, och räddningstjänsten fick tillkalla polis när ungdomar på plats kastade smällare.

Strax efter klockan två under torsdagsnatten gick brandlarmet på Fuxernaskolan. Någon hade brutit sig in i skollokalerna och kastat så kallade bangers (kraftiga smällare som är olagliga att använda) i en toalettstol så den gick i tusen bitar. När räddningstjänsten kom till platsen fanns där ett antal ungdomar som körde runt i A-traktorer, tutade och där några också slängde smällare. För den räddningspersonal som väntade ute vid räddningsfordonet upplevdes situationen snabbt som obehaglig eftersom smällare kastades nära dem, så man tillkallade polisen.

– När vi kom till platsen var det dock lugnt, vi visiterade ett tiotal personer i åldrarna 15-20 år hemmahörande i Lilla Edet. De hade A-traktorer som vi också kontrollerade, men vi kunde inte hitta några bangers eller något konkret bevis för om det var några av ungdomarna som sprängt toaletten, säger kommunpolis Victor Prästbacka.

Jimmy Törnqvist arbetar på räddningstjänsten i Ale/Kungälv som var den station som ryckte ut på brandlarmet. Enligt honom är det väldigt ovanligt att de blir utsatta för provokationer och smällare på det viset som skedde vid Fuxernaskolan.

– Det är ju tyvärr vanligt på vissa andra håll, men där vi jobbar är det ytterst sällan vi upplever sådana obehagliga situationer.

Det har varit oroligt i Lilla Edet den senaste veckan. På måndagskvällen tog polisen fyra barn som misstänks för skadegörelse inne i gamla Badhuset, där de bland annat eldat och krossat glas. Barnen är i åldrarna 11-15 år, vilket innebär att sociala myndigheter är inkopplade.

– Den här vandaliseringen är på ren svenska för jävlig. Hur kommer det sig att unga människor är ute på vardagsnätterna? Att räddningstjänsten dessutom blir utsatta för hotfulla situationer är ju fullständigt oacceptabelt, säger EdetHus VD Lars Wijkmark.

Hittills i år har olika typer av förstörelse inneburit närmare en miljon kronor i direkta och indirekta kostnader för EdetHus. 370 000 kronor handlar om krossade rutor och klotter. Nu kommer man skyndsamt att sätta upp fler kameror på Fuxernaskolan. Fler åtgärder väntas under våren, bland annat kameror inomhus. I de fall där man får reda på vilka som är de skyldiga, kommer man att utkräva ekonomisk ersättning eller att de skyldiga får arbeta av skulden hos EdetHus.

– När de gäller den senaste händelsen på Badhuset tänker vi se till att barnen får röja upp efter sig, under överinseende av vår personal. I annat fall får föräldrarna betala. När vi nu river Badhuset ska allt material sorteras upp, vilket nu blir ännu dyrare, säger Lars Wijkmark.

Kommunpolis Victor Prästbacka ser att vandalisering ökar även på nationell nivå, där pandemin kan ha en viss betydelse.

– Men troligtvis påverkar också sociala medier med olika utmaningar om att tända eld på skolor, snatta eller göra andra farliga och dumma saker. Så är års är det dessutom mycket raketer och smällare i omlopp, och där har vi stort fokus just nu.